A+ A A-

Diskriminacija studenata u Novom Pazaru

Novi_Pazar

PREDSJEDNIK VLADE REBUBLIKE SRBIJE

G-din Mirko Cvetković

Poštovani,

Imam izuzetno neprijatnu ulogu obavijestiti Vas o nastavku diskriminacije prema pripadnicima Islamske zajednice u Srbiji sa pozicije Ministarstva vjera. Ovaj put žrtva diskriminatorskog ponašanja Ministarstva, na čelu sa ministrom Bogoljubom Šijakovićem, su studenti Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru.

Kao i prethodnih godina, Ministarstvo vjera na svojoj zvaničnoj internet stranici objavilo je konkurs za dodjelu stipendija studentima vjerskih fakulteta za osnovne, master i doktorske studije. Na ovogodišnjem konkursu studenti Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru nezakonito su lišeni prava na ove stipendije. Ovakvim odnosom studenti ovog fakulteta su sasvim jasno stavljeni u nezavidan položaj u odnosu na svoje kolege sa pravoslavnih, katoličkih i drugih visokoškolskih ustanova.

Uz činjenicu da je naš Fakultet jedini te vrste na području Republike Srbije, ovaj atak doživljavamo kao još jedan udar na muslimane i Islamsku zajednicu, ali isto tako i na pravni i ustavni poredak države Srbije.

U više navrata Islamska zajednica je reagovala na diskriminatorsko ponašanje državnih organa, a posebno Ministarstva vjera. Ovaj diskriminatorski čin jasno potvrđuje nedavni zahtjev Islamske zajednice za smjenu ministra vjera Bogoljuba Šijakovića. Pojave kršenja vjerskih prava u Srbiji, a posebno nad Islamskom zajednicom, potvrdili su brojni izvještaji međunarodnih intitucija i organizacija poput Stejt Departmenta, Helsinškog odbora za ljudska prava, Amnesti Internešenela i drugih.

Sadržaj teksta ovog konkursa jasno ukazuje da je diskriminacija koncept, a ne pogreška Ministarstva vjera jer se, između ostalog, u uslovima konkursa jasno preferiraju, pored građana Republike Srbije, i građani Republike Srpske, kao i „studenti srpske nacionalnosti iz susednih zemalja".

Diskriminatorski odnos državnih organa prema muslimanima sigurno neće doprinijeti stabilizaciji odnosa u Sandžaku, te rješavanju statusa Islamske zajednice u Srbiji. Zato od Vas očekujemo da poduzmete sve potrebne mjere u cilju zaštite ravnopravnosti muslimana u Srbiji i njihovih prava u skladu sa Ustavom i zakonima proklamovanim načelima i propisima.

S poštovanjem,

 

DEKAN

Doc. dr. hfz. Almir ef. Pramenković

(www.islamskazajednica.rog)