A+ A A-

Sjedištu bijeljinskog Medžlisa nema spasa

bijeljina02Nadležna općinska služba u Bijeljini odbila je svih sedam primje­dbi na Nacrt urbanističkog proje­kta „Lokacija 2", odnosno Prostora duhovne kulture, stanovanja i zele­ne površine u okviru regulacionog plana „Centar grada".

To znači da Skupština općine već na narednoj sjednici 3. nove­mbra može usvojiti planove izgra­dnje prilazne saobraćajnice zbog koje će biti oduzeto oko 100 kvadra­tnih metara harema Atik džamije, a bit će srušena zgrada u kojoj se na­laze privatni stanovi Bošnjaka i po­slovni prostori te sjedište Medžiisa Islamske zajednice u Bijeljini.

Na ovaj nacrt žalili su se Medžlis te Amir Osmanbegović, Mehmedalija Hadžibeganović, Sadeta Delić, Sead Dubravčević, Mirsad Dubravčević i Radmila Jovanović. Sve primjedbe ocijenjene su kao neosnovane.

Da podsjetimo, Atik džamija je nacionalni spomenik BiH. Ima dva pristupna puta i glavni ulaz sa ce­ntralnog gradskog trga.

U ciničnom odgovoru upuće­nom Medžlisu stoji: „Smatramo da Atik džamija ima ulogu spomenika duhovne kulture za građane ovoga grada, kao što to ima i Eparhija zvorničko-tuzlanska, a ne spomenika koji je sam sebi svrha i da je zbog to­ga potrebno da bude otvoren i do­stupan i da mu je olakšano svakodnevno funkcionisanje u skladu s njegovom namjenom i značajem".

Da se u planu neće ništa promijeniti, pokazuje i to da je Eparhija zvorničko-tuzlanska, na čelu s vladikom Vasilijem Kačavendom, čuvenim zemljoljupcem i srebroljupcem, već počela graditi administrativni objekt buduće bogoslovije i prije usvajanja nacrta ovog plana, dakle, bez potrebne građevinske dozvole i urbanističkih saglasnosti.

(Dnevni avaz, 30.10.2009. godine)