A+ A A-

Kritike Srbiji zbog vjerske diskriminacije

beogradU zadnjem izvještaju o stanju vjerskih sloboda Stejt Department kritikovao Srbiju zbog odnosa prema vjerskim zajednicama.

U Srbiji je Ustavom zagarantovana sloboda vjeroispovijesti, ali postoje izvjesna ograničenja u upražnjavanju vjere zbog diskriminacije i uskraćivanja legalnog statusa nekim vjerskim zajednicama, ocjenjuje se u najnovijem izvještaju Stejt Departmenta o vjerskim slobodama u svijetu.

Ovogodišnji izvještaj je, također, analiziro stanje u Islamskoj zajednici u Srbiji. Dodaje se da je situacija u Islamskoj zajednici u Srbiji i dalje uzrok tenzija u Sandžaku.

Iako postoje pozitivni pomaci na tom planu, Srbija se i u ovogodišnjem izvještaju Stejt Departmenta kritikuje zbog diskriminatorskog odnosa prema nekim vjerskim zajednicama i monopolističkog položaja Srpske pravoslavne crkve. Napominje se da još uvijek ima jasno izraženih kritika pojedinih vjerskih lidera u Srbiji na odnos vlasti, prije svega Ministarstva vjera prema njima i selektivne primjene Zakona o vjerskim zajednicama.
I dalje prijavljuju slučajeve vandalizma, govora mržnje, fizičkih napada i negativnih izvještaja u medijima.

Poštovanje vjerskih sloboda je problematično zbog Zakona o vjerskim zajednicama u Srbiji, pošto Ministarstvo vjera proizvoljno primjenjuje taj zakon.

Ukazuje se da su policijske istrage slučajeva govora mržnje i vandalizma spore i često bez zaključaka, kao da i dalje ima izolovanih izvještaja da zvaničnici u javnosti iznose negativne ocjene o nekoj manjinskoj vjerskoj zajednici.

U izvještaju se kritikuje Zakon o vjerskim zajednicama i ocjenjuje da se njime diskriminišu vjerske grupe.

Pored ovog, stanje vjerskih prava u Srbiji tema je mnogih drugih izvještaja relevantnih domaćih i međunarodnih organizacija. Zanimljivo je da je Islamska zajednica, koja trpi veliki pritisak od strane vlasti u Beogradu, predmet svih spomenutih izvještaja. Islamska zajednica je apelovala na srbijanske vlasti da se prestane sa diskriminatorskim odnosom u cilju prevazilaženja nesuglasica i boljeg položaja muslimana u Srbiji, a ujedno i položaja Srbije pred međunarodnom zajednicom. Srbijanske vlast se do sada oglušuju o te apele i uporno nastavljaju sa praksom koju je započeo režim Vojislava Koštunice, osnivajući paratvorevinu nazvavši je „Islamskom zajednicom Srbije".

(www.islamskazajednica.org)