A+ A A-

Potpisan sporazum u poslovima halala na području Makedonije

Islamska zajednica u BiH i Islamska verska zajednica u Makedoniji potpisale su Sporazum o saradnji u poslovima halal certificiranja na području Makedonije. Svečana ceremonija potpisivanja sporazuma je organizirana u prostorijama IVZ Makedonije, 27. oktobra 2009. godine.

Ovim sporazumom se omogućuje da Agencija za certificiranje halal kvalitete vrši proces halal certificiranja proizvoda i usluga na području Republike Makedonije, po isitom sistemu kao što je to do sada vršeno na području BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Agencija će u saradnji sa Islamskom verskom zajednicom u Makedoniji razvijati aktivnosti u oblasti halal certificiranja i uspostavljanju sistema certificiranja kazao je Amir Sakić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete.

Halal-certifikat-Makedonija

Implementacija Halal standarda i dobijanje halal certifikata pomoći će ljudima iz Makedonije koji se bave biznisom da budu konkurentni na tržištu, kako u regionu tako i u islamskom svijetu, izjavio je Reisul-ulema, Sulejman-ef. Redžepi nakon potpisivanja Sporazuma.

Potražnja za halal proizvodima je u stalnom porastu, jer su potrošači halal proizvoda ne samo muslimani nego i ne muslimani koji prepoznaju prednosti halal proizvoda, kaže se u saopćenju za javnost Agencije za certificiranje halal kvalitete.