A+ A A-

Akcija klanja kurbana u 2009. godini

Kurban-ilustracija1U skladu sa Zaključkom Rijaseta sa posljednje sjednice održane 20. oktobra 2009. godine Rijaset Islamske zajednice obavještava, sve muslimane u bošnjačkoj dijaspori, da će i ove godine voditi organiziranu akciju za uplatu kurbana u humanitarne svrhe u bošnjačkoj dijaspori.

Ovogodišnja akcija klanja kurbana će se, kao i prethodnih godina, provesti na cijelom području  džemata bošnjačke dijaspore. Uplata kurbana u bošnjačkoj dijaspori se može izvšiti kod imama u džematima bošnjačke dijaspore a cijena po jednom kurbanu iznost će 160,00 EURA.

Kao krajnji rok za uplatu kurbana postavljen je 20. novembar 2009. godine.

U prošlogodišnjoj akciji kurbana, iz bošnjačke dijaspore uplaćen je ukupno 3.031 kurban od kojih je meso u količini od 87.033 kg. podijeljeno u humanitarne svrhe: povratnicima na svoja ognjišta, izbjeglim i raseljenim licima, licima u kolektivnim smještajima, socijalnim ustanovama, bolnicama, studentskim domovima, medresama i drugim pojedincima i ustanovama u Bosni i Hercegovini potrebnim pomoći.

Na području Bosne i Hercegovine uplata kurbana će se vršiti isključivo u medresama na području BiH a cijena kurbana je 350 KM.