A+ A A-

Glavni muftija primio delegaciju Kancelarije Ujedinjenih nacija u Beogradu

U ponedjeljak 26. oktobra 2009. godine glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić primio je delegaciju Kancelarije Ujedinjenih nacija  u Beogradu.

Tom prlikom gosti su predstavili namjeru nadležnih službi Ujedinjenih nacija za pokretanjem opsježne saradnje sa vjerskim zajednicama i crkvama na polju zaštite pojedinačnog i socijalnog zdravlja građana. Sagovornici su istakli da je duhovno-etički kapacitet, kao i uticaj Islamske zajedenice na ovom prostoru nezamjenljiv, te je stoga neophodno uspostaviti saradnju kako bi se i islamsko učenje upotrijebilo za širu edukaciju građana u cilju zaštite od raznih bolesti, uključujući i borbu protiv HIV-a.

un-kod-muftije-26-10-2009

U razgovoru Glavni muftija je istakao da islam kao duhovno-svjetovna multidisciplinarna vrijednost mjeri svoj uspjeh prema dobru koje se učini ljudima. To znači da je Islamska zajednica otvorena za saradnju na zajedničkim projektima u cilju podizanja svijesti radi zaštite od raznih oblika bolesti od kojih, nažalost, savremena ljudska civilizacija još ne uspijeva da se zaštiti. 

Portparol Mešihata 

Sead ef. Šaćirović

(www.islamskazajednica.org)