A+ A A-

Održano 16. europsko natjecanje učača Kur'ana

U Zagrebačkoj džamiji,  povodom njenog 22. rođendana,  od 22-24. 10. 2009. godine, održano je 16. europsko natjecanje učača Kur'ana. Natjecanje je i ove godine održano u organizaciji Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj, Svjetske organizacije za učenje hifza iz Džidde, i Islamskog centra Zagreb. Natjecanje je održano u pet kategorija: tilawetu, tilawetu za učenike Medresa, hifzu 5 duževa, hifzu 15 džuzeva te u hifzu cijeloga Kur'ana. Ove godine se prijavilo 78 učesnika iz 19 zemalja, što je do sada bio najveći broj prijavljenih.

Takmicenje-Zagreb-2009.g

Natjecanje je svečano otvoreno u četvrtak, 22.10. u 18h, Svečanom su otvorenju prisustvovali predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj, predstavnici diplomatskog zbora, Grada Zagreba te brojni gosti i zagrebačke džematlije. Nakon proučenog ašereta, prisutnima se obratio glavni zagrebački imam hfz. Aziz ef. Alili. Nekada i sam učesnik, a sada član ocjenjivačke komisije, podsjetio je prisutne da je Zagrebačka džamija postala prepoznatljiva i po svojemu takmičenju učača Kur'ana. Nakon hfz. Alilija govorio je predstavnik Svjetske organizacije za hifz is Saudijske Arabije Khalid Abdullah. Natjecanje učača Kur'ana jedno je od najstarijih i najorganiziranijih u svijetu a održava se svake godine povodom obilježavanja svečanog otvorenja Zagrebačke džamije.

Predsjednik Organizacijskog odbora natjecanja muftija Ševko ef. Omerbašić. Muftija Omerbašić naglasio je da je on sa svojim suradnicima sretan što iznova može ugostiti najbolje učače Kur'ana u Evropi.

U petak i subotu, nastupili su takmičari po ranije utvrđenom rasporedu. Ocjenjivala ih je sedmeročlana komisija koju su činili:Hfz.dr Fadil Fazlić, predsjednik i članovi: Khalid Abdullah, KSA,  hfz. Aziz Alili,( Hrvatska ) hfz. Mensur Malkić , (BiH)  hfz. Bajram Ajeti  (Makedonija), Selman Okumuš, (Turska) te Ferid El Hassan iz Francuske.

Za vrijeme trajanja natjecanja, Zagrebačka džamija je bila puna dragih musafira iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i u manjem broju drugih država.

U subotu, u 18 sati nakon što je nastupio i posljednji natjecatelj, proučen je mevlud na kojem su nastupili svi sudionici sa svojim profesorima i zbor Gazije iz Bužima.

Tijekom natjecanja nekoliko puta je nastupio kao specijalni gost Ahmed Ebulghasemi iz Irana koji je doista uljepšao ovu veliku  manifestaciju. Poslije mevluda uslijedilo je proglašenje pobjednika po kategorijama.

REZULTATI NATJECANJA

Kategorija  Hifz: 

1. Omar Hasanji Aswat, Engleska 95,87 (od mogućih 100  bodova),

2. Muhammed Al-Issati, Nizozemska, 95,00,

3. Alen Kehić , Bosna i Hercegovina, 94,25.

 

Kategorija 15 džuzeva- pola Kur'ana:

1. Ait Mensour,,Francuska, 95,87,

2. Nafi Al-Issati , Nizozemska, 93,25,

3. Idriz Osman, Makedonija, 89,12.

 

Kategorija 5 džuzeva ( 100 stranica, za početnike) : 

1. Ilias Bichri, Finska, 96,25,

2. Jerebičanin Sabahudin, N.Pazar, Srbija, 95,00,

3. Safeta Džondić, , N.Pazar, Srbija, 90,00.

  

Kategorija Tilawet- melodično učenje Kurana:

1. Ibrahim Boughalab, Belgija,97,00,

2. Orhan Ademi, Srbija,

3. Abdullah Karabacak, Turska.

  

Kategorija Tilawet- na nivou medresa

1. Dženis Mulić. Behrambegova medresa iz Tuzle, BiH,

  1. Neira Muhtari, Zagrebačka medresa Dr. Ahmed Smajlović, Hrvatska,

2.Besir Limani, medresa Isabeg, Skoplje, Makedonija,

3.Ammar Efendić, Gazi Husrev-begova medresa, Sarajevo, BiH,

3. Sulejman Hašić, medresa Džemaludin ef. Čaušević,Cazin, BiH.

 

Svim sudionicima  su dodijeljena priznanja, a pobjednicima i novčane nagrade. .

Na kraju se ponovno prisutnima obratio muftija Ševko ef. Omerbašić sa željama da se i sljedeće  godine sastanemo kada Zagrebačka džamija obilježava 23 obljetnicu svoga otvorenja, zahvalivši se svima što su došli uveličati ovu svečanost u Zagrebačkoj džamiji.

Priredio: Aziz Alili