A+ A A-

60 godina rada Teološkog fakulteta Univerziteta u Ankari


U povodu obilježavanja 60 godina rada Teološki fakultet Univerziteta u Ankari organizirao je od 16. do 18. oktobra seminar o temi: "Pozicija teoloških fakulteta i kvalitet  religijskog znanja u Turskoj".

U okviru četiri sesije podneseno je osamnaest referata koji su imali za cilj predočiti i analizirati povijest islamskog obrazovanja u Turskoj, aktualno stanje nastavnih planova i programa teoloških fakulteta u Turskoj, ukazati na odnos institucija visokog islamskog obrazovanja i vjerskih institucija u Turskoj, analizirati problem tradicionalnog i modernog u obrazovanju, definirati poziciju teologije i vjerskih znanosti u općoj hijerarhiji znanosti, ukazati na filozofiju kao temeljni element teološkog obrazovanja, utvrditi kvalitet vjerskog obrazovanja na teološkim fakultetima u Turskoj, ali i iznijeti iskustva drugih zemalja na tom polju, kao što su Bliski Istok, Iran, Bosna i Hercegovina i Njemačka. 

Teoloski-fakultet-ankara

Na seminaru su osim domaćina, profesora Teološkog fakulteta Univerziteta u Ankari, učestvovali profesori s drugih teoloških fakulteta u Turskoj, zatim gosti iz inozemstva prof. dr. Ebrahim Moosa (Duke University, USA), prof. dr. M. Qasim Zaman (Princeton University, USA), dr. Muhammad Jafer Elmi (Iran), dok je iskustva iz Bosne i Hercegovine prenio dr. Zuhdija Hasanović. Također je bilo predviđeno učešće prof. dr. Mohammada Arkouna, ali on, ipak, nije uspio doći na simpozij.
Simpozij je bio dobra prilika da se kroz uvid u rad teoloških fakulteta u Turskoj sagledaju nedostaci, ali i dobre strane studija na islamskim fakultetima u Bosni i Hercegovini.

(www.fin.ba)