A+ A A-

17 godina od zločina u Sjeverinu

sjeverin_otmica_bigDanas se obilježava 17. godišnjica otmice i ubistva građana Srbije bošnjačke nacionalnosti u Sjeverinu.

Pripadnici srpske paravojne formacije "Osvetnici" 22. oktobra 1992. godine iz autobusa na liniji Pljevlja - Priboj, u mjestu Mioče u BiH, izveli su 15 muškaraca i jednu ženu, odveli ih u Višegrad, gdje su ih u motelu "Vilina vlas" brutalno zlostavljali i potom ubili na obali Drine.

U Sjeverinu su ubijeni: Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hadžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Modhad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džahić, Ramahudin Đatović, Ediz Gibović i među njima jedna žena Mevlida Koldžić.

Pred Okružnim sudom u Beogradu 15. jula 2005. godine za ratni zločin nad Sjeverincima osuđeni su na po 20 godina zatvora pripadnici "Osvetnika" Dragutin Dragićević, i u odsustvu Milan Lukić i Oliver Krsmanović, a Đorđe Šević na
15 godina zatvora.

Liberalno demokratska partija najavila je da će u Skupštini opštine Priboj tražiti da se 22. oktobar proglasi Danom sjećanja na zločin u Sjeverinu.
Ta stranka je u saopštenju ocijenila da su i poslije 17 godina neki od glavnih organizatora zločina van domašaja pravde.

(www.bosnjaci.net)