A+ A A-

Internacionalizacijom do harmonizacije

muslimani-u-namazuAutor: Sead ef. Šaćirović

Jedna trasa puta Srbije ka Evropi vodi preko Islamske zajednice. Evropska unija neće olako preći preko činjenice da se u Srbiji krše vjerska prava.

Kada je Islamska zajednica, u oktobru 2008. godine, donijela odluku o internacionalizaciji pitanja kršenja vjerskih sloboda muslimana u Srbiji, mnogi su skeptično gledali na ovaj korak. I najoptimističniji su tada sumnjali da će internacionalizacija donijeti  ikakvu fajdu. Posebno su je osporavali dušmani Islamske zajednice, šaljući tonove da ona vodi u propast i totalno „zatezanje" odnosa sa vladajućim aparatom.
Brzo su uvidjeli da su pogriješili, naročito u konstataciji da smo „zategli" sa vlastima. Naša vlast, posebno jedan njen dio, napravio je problem u i oko Islamske zajednice. Taj dio vlasti je najgrublji prekršitelj naših vjerskih prava jer ne poštuje sopstvene zakone. Islamska zajednica je pokušala da ovaj nastali problem riješi unutar svoje domovine, međutim u našem domu puha promaha sa svih strana. Vlast pospješuje tu promahu i ne trudi se da nam dom učini ljepšim u ugodnijim. Šta ostaje Islamskoj zajednici osim da traži od demokratskog svijeta da popravi stanje i harmonizuje ono što je dio vlasti upropastio svojim „neradom" i „nemiješanjem" u unutrašnje stvari Islamske zajednice. 
Glavni muftija je ličnost koja je najzaslužnija za internacionalizaciju. On je svojim neumornim radom, putovanjima, sastancima kod kuće i inostranstvu, kontaktima i diplomatskim umijećem perfektno uzdigao pitanje kršenja vjerskih prava i sloboda muslimana u Srbiji na međunarodni nivo.
Veliko interesovanje za ovu problematiku ima Evropska unija, koja pod svojim okriljem želi Srbiju, ali po mjeri demokratskog svijeta, po evropskim standardima i zakonima. Zato internacionalizacija daje koristi i ima svijetlu budućnost. Jedna trasa puta Srbije ka Evropi vodi preko Islamske zajednice. Ovo zna zvanična vlast u Beogradu, ali još uvijek šuti i čeka. Dokle, vidjet ćemo?!  
Skoro da nema ambasade u Beogradu koja nije upoznata o stanju vjerskih prava u Srbiji. Mnogi strani diplomate i predstavnici raznih organizacija su posjetili Glavnog muftiju ili je on posjetio njih. Na ovim sastancima Muftija je do detalja upoznao međunarodne faktore o  vjerskim pravima muslimana. Diplomatski napori vođeni u ovom pravcu dali su velike rezultate. State department je, u februaru ove godine, konstatovao da se u Srbiji krše vjerska parava. To isto su učinili i Helsinški odbor za ljudska prava kao i Human Rights Watch.
Posebnu pažnju domaće i inostrane javnosti izazvala je posjeta izvjestioca Evropskog parlamenta za Srbiju gospodina Jelka Kacina Mešihatu, u aprilu ove godine. Da se gospodin Kacin ozbiljno interesuje za uspostavu demokratije u Srbiji pokazuje i njegov ponovni susret sa Glavnim muftijom, na Brdu kod Kranja, 04.10.2009. godine. Njegov angažman na ovom polju je utoliko veći što je izabran za potpredsjednika delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu i što je dobio novi mandat izvjestioca za ulazak Srbije u Evropsku Uniju.
Ovaj sastanak je jako bitan, posebno iz razloga što gospodin Kacin u svom novom mandatu iskazuje kontinuiranu brigu i interesovanje za stanje vjerskih prava muslimana u Srbiji, kao i odnos vlasti prema Islamskoj zajednici. Ove i slične aktivnosti pokazuju srpskoj političkoj eliti da Evropska unija neće olako preći preko činjenice da se u Srbiji krše vjerska prava, te prava Islamske zajednice na djelovanje i postajanje kao jedne, jedinstvene, legalne i tradicionalne vjerske institucije svih muslimana. Dakle, gospodin Kacin u svom novom mandatu pokazuje odlučnost i aspiracije u pravcu ostvarivanja vjerskih prava muslimana i Islamske zajednice u Srbiji.
Može se zaključiti da Evropska Unija preko svog diplomatskog aparata izražava veliko interesovanje i brigu za poštovanje vjerskih prava u Srbiji. Ta briga ništa manje nije izražena  preko Atlantika, jer UN i State department budno prate šta zvanični Beograd, a posebno Ministarstvo vjera, čine u pogledu poštovanja prava muslimana i Islamske zajednice.
Beograd negira postojanje kršenja vjerskih prava. Za gospodina Šijakovića naše tvrdnje su „želja efendije Zukorlića da pokaže da ima konfliktni potencijal"(izrečeno od strane gosp. Šijakovića u emisiji „Reakcija", emitovanoj na TV B92, u ponedjeljak, 05.10.2009.godine).
Poznato je javnosti da je Islamska zajednica nekoliko puta upućivala poziv zvaničnom Beogradu da dijalogom riješe pitanje kršenja vjerskih prava muslimana i Islamske zajednice. Beograd šuti, ili govori kroz usta pojedinih ministara samo onda kada treba optužiti čelnike Islamske zajednice za secesionizam i konfliktne afinitete. Opredijeljenost Islamske zajednice da borbu za sopstveno očuvanje vodi pacifističkom metodom i gandijevskom strpljivošću najbolje demantuje zlonamjerne pojedince.
Pored gospodina Šijakovića, još neki ministri negiraju postojanje kršenja vjerskih i ljudskih  prava muslimana. Problemi kršenja vjerskih i ljudskih prava su toliko očigledni i veliki da ih samo tvrdoglava, konzervativna, nacionalistička elita u Srbiji ne vidi. Ako Beograd ne vidi probleme oko Islamske zajednice, Evropa i Međunarodna zajednica ih dobro vide.
Islamska zajednica će nastaviti svoje diplomatske napore ka internacionalizaciji i mirnom rješenju problema. A što se Ministarsva vjera tiče, ono ima svrhu postojanja samo ako se podjednako odnosi prema svim crkvama i vjerskim zajednicama. Ako ih uvažava i respektuje potpuno isto, ne favorizujući jednu vjersku zajednicu nad drugom. Do sada je favorizovanje jedne zajdnice nad drugima očigledano i otvoreno (SPC iznad ostalih). Dvostruki aršini koji dolaze od strane Ministarstva vjera doveli su do problema unutar Islamske zajednice. Nepoštovanje Zakona o Crkvama i vjerskim zajednicama od strane pomenutog ministarstva imalo je ogromne negativne reperkusije prema Islamskoj zajednici, pa se s pravom postavlja pitanje kome treba i za koga radi ovakvo Ministarstvo vjera?!
Sve ove činjenice za međunarodnu stručnu, političku i društvenu javnost dobro su poznate. Internacionalizacija, polako ali sigurno, donosi plodove, i to krupne!

(www.islamskazajednica.org)