A+ A A-

Sabor IZ-e u Srbiji osudio napad na vjeronauku

Sabor-IZ-Srbije-2009Sabor Islamske zajednice u Srbiji, dana 15.10.2009. god. u Prijepolju, održao je vanredno zasljedanje na temu „Ugrožavanje islamske vjeronauke u školama" i tom prillkom jednoglasno usvojio sljedeće zaključke:

1. Najoštrije osuđujemo ugrožavanje islamske vjeronauke u školama od strane Mlnlstarstva vjera, neklh činovnlka Minlstarstva prosvjete I pojedinih direktora škola u Prijepolju, Sjenici, Tutinu i Novom Sadu, čime se vrši diskriminacija i kršenje elementarnih vjersklh prava musllmana u Srbiji.

2. Od nadležnlh državnih organa tražlmo hltnu smjenu Miroslava Stamenkovića -koordinatora školsklh uprava prl Ministarstvu prosvjete i Blaža Čubrića - načelnika Školske uprave u Užicu, zbog nezakonitog ponašanja i zloupotrebe službenog položaja aktlvnlm učešcem u ugrožavanju islamske vjeronauke u školama.

3. Tražlmo od tužilaštva i pravosudnlh organa utvrđivanje odgovornosti svih koji su učestvovali u ugrožavanju islamske vjeronauke u školama.

4. Sabor Islamske zajednice u Srbiji traži od Mešihata da hitno upozna nadležne međunarodne organizaclje i instltuclje o ovom obllku kršenja vjerskih i ljudskih prava u Srbiji.

5. Odaje se priznanje i puna podrška svlm vjeroučiteljima u obavljanju islamske vjeronauke u školama, uprkos svim problemima sa kojima se suočavaju. Sabor poziva vjeroučitelje da ostanu dosljedni izvođenju vjerske nastave i ne pokleknu pod pritiscima nezakonitog ponašanja dotičnih direktora škola I drugih državnih činovnika.

 

Portparol Sead ef. Šaćirović