A+ A A-

Međureligijska konferencija u Tuzli

Medžlis Islamske zajednice Tuzla je  7. oktobra  bio domaćin  Bosansko- britanske  muslimansko kršćanske konferencije.
Tema  konferencije je bila Uloga vjerskih zajednica u izgradnjii demokratskog  civilnog društva sa posebnim  pitanjem osvrta na odnos religije i države na svim nivoima. Medžlis Islamske zajednice Tuzla je  7. oktobra  bio domaćin  Bosansko- britanske  muslimansko kršćanske konferencije.

Učesnici konferencije su tog dana obišli Rehabilitacijski centar u Smolućoj, Čaršijsku džamiju, i položili cvijeće na Kapiji mladosti. Poslije toga su imali prijem kod gradonačelnika Jasmina Imamovića.

U drugom dijelu dana su obišli  Behram-begovu medresu  u Tuzli  gdje su razgovarali sa profesorima i učenicima.

Svečani prijem  organiziran je  u hotelu Tuzla gdje su osim učesnika konferencije bili  prisutni  značajni akademski građani Tuzle.  Pokrovitelj prijema je bilo Muftijstvo tuzlansko.
Poslije poželjene  dobrodošlice Glavnog  imama, učesnici konferencije su imali priliku poslušati  kratke govore,  Muftije tuzlanskog i  predsjednika Kršćansko-muslimanskog foruma Hussaina Musharrafa.

Muftija, Husein ef. Kavazović  je u svom govoru  pozvao na međureligijski dijalog i istakao njegovu značajnost. 

Konferencija-Tuzla

Hussain Musharraf je posebno je istakao humanost  kao krakteristiku  svakog čovjeka bez obzira na  religijsku pripadnost, jer ljudskost krasi čovjeka bez obzira ko on bio.

Istakao  je neka od svojstava  dobre saradnje,odnosno  međureligijskog dijaloga: jednakost, a ne diskriminacija,  prijateljstvo, a ne mržnja, saradnja, a ne sukob.

Moral  je u krizi u cijelom svijetu. A porodica je ta  koja je osnova društva, i ako je ona razbijena, slomljena, onda je i društvo takvo. Mi smo graditelji porodice, pa treba da povedemo računa o onome što gradimo.

Nakon obraćanja učesnici su uz večeru nastavili bolje međusobno upoznavanje i razmjenu do tada stečenih iskustava, a koja bi pomogla razvoju međureligijskog dijaloga. 

 Zadovoljstvo učesnika konferencije moglo se lahko uočiti na licima,  a složnost i jednakost, bez obzira na različitost  su bile glavne odrednice ovog skupa.

Konferencija je trajala tri dana, a osim Medžlisa Islamske zajednice Tuzla  domaćini u narednim danima konferencije bili su  Pravoslavna i Katolička zajednica Tuzla.

Učesnici konferencije su  u  četvrtak posjetili Bijeljinu gdje su imali prijem kod gradonačelnika .
Predstavnicima vlasti  u Tuzli i  Bijeljini  bilo je veoma čudno kako nacionalni vođa Metodističke crkve  Lord Leslie Griffiths  nastupa u ime Parlamenta Velike Britanije, kao član Gornjeg doma  Parlamenta.
 Pomalo su bili zbunjeni činjenicom da  su čak 26 biskupa  članovi Gornjeg doma Parlamenta V.Britanije  i da je Anglikanska crkva  sastavni dio pravnog poretka Velike Britanije.
U petak  su  učesnici konferencije posjetili Katolički školski centar u Tuzli i Franjevački samostan  sv. Petar i Pavle čime je konferencija završena.

(www.miztuzla.com)