A+ A A-

Konferencija „Osmansko nasljeđe i muslimanske zajednice Balkana danas“

Centar za napredne studije i Centar za civilizaciju Balkana (BALMED) će u četvrtak, 15. oktobra u hotelu Saraj organizirati tribinu prof. dr. Ferida Muhića na temu „Nacionalni identitet Bošnjaka između autentičnosti i epigonstva: činjenice, izazovi i prijetnje". Početak tribine je predviđen za 19:00 h.

Profesor Muhić je profesor filozofije na Univerzitetu u Skoplju i gostujući profesor na Državnom univerzitetu na Floridi, Državnom univerzitetu u New Yorku i na Institutu za islamsku civilizaciju (ISTAC-u) u Kuala Lumpuru.

Za dodatne informacije obratite se na tel. 061 903 842 ili dzsusko@ius.edu.ba.

pozivnica-bos

Također, svečano otvaranje međunarodne konferencije „Osmansko nasljeđe i muslimanske zajednice Balkana danas" predviđeno je za petak, 16. oktobra, sa početkom u 18:30h u hotelu Hollywood na Ilidži. Tom prilikom prisutnima će se obratiti:

  • dr. Halit Eren, direktor Istraživačkog centra za islamsku historiju, umjetnost i kulturu (IRCICA) iz Istanbula,
  • dr. Hakan Fidan, zamjenik sekretara Vlade Republike Turske, i
  • dr. Ferid Muhić, profesor filozofije na Univerzitetu u Skoplju i gostujući profesor na univerzitetima u Floridi, New Yorku i Kuala Lumpuru.

Na marginama događaja bit će upriličena izložba osmanskih dokumenata vezanih za Balkan. Dodatne informacije možete dobiti na 061 489 622 ili cns@bih.net.ba.