A+ A A-

Muslimani iz svih dijelova svijeta spremni za hadž

Meka-kaba-hadzijeTragajući za putovanjem radi pročišćenja duše, muslimani u južnoj pokrajini Tailandski Pukhet pripremaju se da krenu ka Saudijskoj Arabiji, da bi obavili obrede hadždža. "Veoma sam uzbuđen zbog toga", kaže Pak Yotharak, pedesetogodišnji stanovnik sela, za lokalne Pukhet Gazette. Ovaj tajlandski musliman je jedan od njegovih 214 komšija koji se spremaju da ove godine, u periodu od 21. do 29. Oktobra obave hadždž. On dodaje: "Ovo je moje jedino putovanje van zemlje".

On kaže da puneći baterije svoje vjere, vrijeme iščekivanja putovanja provodi učeći plemeniti Kur'an. "Poslije vijeka provedenog u pokornosti Allahu, osjećam da mi je On ove godine garantovao da je na mene došao red da učestvujem u ovoj veličanstvenoj ceremoniji obavljanja hadždža."

Oko 15,000 tajlandskih muslimana će otići na hadždž ove godine. Muslimani u Tajlandu broje 13 miliona, od 65 miliona ukupnog broja stanovnika.

Kholid Wong-Na, (45) se priprema da bude vodič tajlandskim hadžijama i ove godine. "I ako je to jako iscrpljujuća dužnost, srećan sam što hadžijama mogu pomoći da obave svoj obred", rekao je Kholid, imam džamije Ao Por. On je vodič hadžijama već dvadeset godina, i brine o njima u toku njihovog "putovanja u potrazi za dušom". Ovu dužnost obavljam jer se nadam obilatoj nagradi", dodaje Kholid.

Prije nego se zapute u pravcu Saudi Arabije, hadžije će proći jednodnevni kurs, na kom će praktično uvježbati obavljanje obreda hadždža. Također će im biti podijeljena printana uputstva o obavljanju hadždža i bijela ihramska odjeća koju će nositi u toku hodočašća. Biće opremljeni potrebnim priborom, maskama i lijekovima da bi se zaštitili od eventualnih bolesti u toku obavljanja obreda.

(www.monteislam.com)