A+ A A-

Falsifikovanje historije Bošnjaka Prijepolja

bakija_hanuma_medresa_prijepoljeOvih dana, nakon par godina najavljivanja, čelnici samozvanog rijaseta Srbije proglasili su otvaranje  medrese u Prijepolju. Smatram samozvani rijaset Srbije lošim i pogrešnim projektom, ipak otvaranje medrese u našem gradu treba pozdraviti ali sa velikim oprezom, bar dok javnost ne bude upoznata po kakvim će programima raditi i sa kakvim nastavnim kadrom.

No pravi šok je uslijedio kada sam čuo da će medresa nositi ime Bakije hanume. Kako znamo iz historije Prijepolja u gradu su u XVII vijeku radile tri medrese. Jedina koja je dočekala novije doba i o čijem radu imamo pisanu dokumentaciju jeste Bakije hanume Medresa u Šarampovu  koja je osnovana 1863. godine, a nalazila se preko puta Šarampovske džamije. Ova medresa je skoro čitavo stoljeće obezbijeđivala vrijedne alime gradu Prijepolju ali i okolnim mjestima. Sa radom je prestala 1941. godine zbog ratnih uslova u zemlji da bi njen rad nakon drugog svjetskog rata bio zabranjen, 1955. godine porušena zgrada, a vakufska dobra uzurpirana od strane tadašnih komunističkih vlasti. Borba da se ovaj vakuf obnovi, njegovo mjesto obilježi, a Baki hanuma koja je nakon Ibrahim-paše, najveći legator Šarampova, dobije bar ulicu koja bi bila nazvana po njenom časnom imenu, treba da je jedan od zadataka Islamske Zajednice. Prepustiti zaboravu dijelo Baki hanume bio bi grijeh pred Allahom Uzvišenim ali i nesaglediv institucionalni propust.

 No da li se Baki hanumi odaje priznanje tako što se tuđi vakuf podvodi pod njeno časno ime. Građani Prijepolja znaju da je kuću i prostor u kojoj treba da počne sa radom prijepoljska medresa poklonio bračni par hadži Kemal i hadži Paša Mujagić. Oni su prema vrijednosti onog što su poklonili najznačaji vakifi Prijepolja modernog doba, a uzimajući u obzir da su poklonili sve što su cijelog života pošteno sticali o duhovnim dimenzijama njihovog hajrata možemo samo slutiti. S poštovanjem se sjećam tih plemenitih ljudi i bilo mi je jako neprijatno zbog činjenice da se njihovo dobročinstvo na ovaj način minimizira.

Nazivati ovu medresu Bakije hanume je veliki grijeh. Ta medresa nije Bakije hanume već hadži Kemala i hadži Paše pa bi njihovo ime trebalo i da nosi. To je  i  falsifikovanje istorije kroz stvaranje vještačkih kontinuiteta, te pokušaja da se nečemu na lažan način da istorijski značaj. To je teška greška i na institucionalnim planu jer jako ometa  mogućnost obnove stvarnog vakufa Bakije hanume.

Ko je autor ovog skandaloznog naziva i koji su mu motivi ne znamo. Da li je u pitanju prosto neznanje, bolesna ambicija, malograđanski kompleksi ili naprosto bezobrazluk ostaje otvoreno pitanje.

Apelujem na sve građane Prijepolja te na sve bošnjačke i akademske institucije u Prijepolju i Sandžaku da dignu svoj glas protiv ove nepravde.

 Sabahudin Gojak

 (www.islamskazajednica.org)