A+ A A-

U Tripoliju održano 6. svjetsko takmičenje učača Kur’ana

Takmicenje-tripoliOd 23. do 29. septembra u Tripoliju, glavnom gradu Libije održano je 6. svjetsko takmičenje učača Kur'ana časnog. Ovo međunarodno takmičenje organizuje se pod pokroviteljstvom libijskog Ministarstva vakufa i islamskih pitanja, a za prestižnu „El-Fatih" internacionalnu nagradu. Na takmičenju je učestvovalo preko 120 učača iz 62 države sa svih kontinenata. Među njima se po prvi put našla Crna Gora. Predstavnik Islamske zajednice u Crnoj Gori Rahman Kačar, zamjenik direktora Medrese u Podgorici, nastupio je u kategoriji tedžvida.

Takmičenje je bilo u dvije kategorije i to:

a) hifz - cijeli Kur'an,

b) tedžvid.


Naš predstavnik je nastupio na početku takmičenja pod rednim brojem 2. i pokazao izuzetno umijeće učenja Kur'ana po mekamima.

Komisije za hifz i tedžvid sačinjavali su najpoznatiji karie-učači Kur'ana iz Egipta, Libije, Jordana, Saudi Arabije, Indonezije, Malezije i Nigerije.
Takmičenje u hifzu bilo je ograničeno starosnom dobi do 23 godine, a u tedžvidu do 30 godina.

Na takmičenju je učestvovao kao najmlađi učesnik dječak iz Tadžakistana Abdullah Rahmatuf, koji ima samo 11 godina. Ovaj mladi hafiz je poseban to tome što za svaki postavljeni ajet zna broj stranice, ime sure i broj ajeta u njoj.

Nakon što su preslušali sve učesnike komisija je donijela odluku o pobjednicima u obije kategorije.

U kategoriji hifza:

Abdul-hamid El-Guvejl - Libija,

U kategoriji tedžvida:

Muhammed Gulam Rida - Iran.

Posljednjeg dana upriličena je svečanost povodom proglašenja pobjednika na kojoj je učestvovao šejh Jusuf El-Karadavi, koji je održao predavanje o značaju Učenja Kurana i jedinstvu ummeta. Učešće na ovako prestižnom takmičenju kroz prisustvo našeg predstavnika jedan je od svijetlih primjera ostavljanja pozitivnog utiska o Islamskoj zajednici u Crnoj Gori.

(www.monteislam.com)