A+ A A-

Bajramski turniri u džematu „Deer Park“ Melbourne

Melburn-Bajramsko-sijelo-2009U nedjelju, 27.09.2009. u krugu Islamskog Centra „Deer Park" održani su već tradicionalni turniri u malom nogometu i šahu, koji su okupili veliki broj džematlija koji se interesuju za sport i sportske aktivnosti, ali i koji vole druženje. Ovo je bila još jedna prilika za prelijepo bajramsko druženje kroz sport, jer ustvari naša vjera polaže veliki značaj bavljenju sportom, kako je to naš Poslanik s.a.v.s. i naglasio u svojim govorima da svojoj djeci damo znanje i iz sportskih disciplina kao npr što je plivanje, trčanje, borilačke vještine ... s ciljem da čovjek bude fizički zdrav i da lakše izvršava svoje i fizičke i duhovne obaveze.

Sportske aktivnosti su prilika da svoju djecu zaštitimo od bolesti suvremenog društva kao što je alkohol, droga, kocka, prostitucija...jer samo jaka vjera tj jak duh i jaka fizički spremna osoba može se suprostaviti ovim iskušenjima. U tom smislu u smislu prekrasnog bajramskog druženja nisu nedostajali ni prekrasni potezi naših učesnika, koji su i pored hladnog vremena pružili prekrasne partije u disciplinama u kojima su se natjecali.

Melburn-Fud-turni-finalistiU malonogometnom turniru učešće je uzelo 5 ekipa koje su igrale po principu svak protiv svakoga, ekipe su pokazale zavidan nivo fudbalskog umijeća a u finalu su se sastale ekipa „UNA" i „Fahrina ekipa" a uspješnija je bila ekipa „Fahrina ekipa"nakon izvođenja penala. Svi prisutni su mogli vidjeti veliki broj prekrasnih pogodaka, prelijepih poteza i što je najvažnije turnir je protekao zaista u jednoj prijateljskoj i bratskoj atmosferi bez ijednog grubog starta, što i treba da bude odlika i primjer za sve naše turnire, jer turniri i jesu za druženje a neka najbolji pobijede. Najuspješniji golgeter turnira je bio Mahir sa 9 pogodaka. Nakon završenog turnira Imam džemata Muhamed ef. kao i predsjednik džemata Hasib Gec uručili su  kapitenima prvoplasiranih ekipa nagrade kao i golgeteru i zahvalili se svim ekipama na fer playu i lijepom druženju. Zahvalili su se i sudijama turnira, Esmiru i Zilđiji, koji su dostojno obavili svoj posao. A svakako sve čestitke idu organizatorima turnira Omladini džemata „Deer Park" i Džematskom Odboru, kao i onima koji su pomogli na roštilju i u kuhinji.

Melburn-sah-turnir-2009Paralelno sa turnirom u malom nogometu, odigravao se i turnir u šahu, koji je okupio 11 šahista, koji su pokazali veliko umijeće iz ovog sporta i zadužili organizatore da češće prave ovakve vrste turnira. Nakon odigranih mečeva najviše sakupljenih poena i najviše pobjeda imao je h. Zijad Glamočić koji je i zaslušeno proglašen pobjednikom turnira i kome je dodijeljen pehar za osvojenpo prvo mjesto, drugo mjesto je pripalo prošlogodišnjem pobjedniku Salkadinu iz Geelonga. Zahvaljujemo organizatoru na uspješnosti turnira kao i svim takmičarima na korektnoj borbi.

Ova sportska bajramska druženja došla su u jednom nizu džematskuh aktivnosti, jer je u subotu navečer održano prekrasno bajramsko sijelo koje je okupilo veliki broj naših porodica, a koje je prižilo jednu veselu atmosferu svima prisutnih od onih najmlađih kojima su podijeljeni paketiće do onih najstariji koji su mogli uživati u prelijepim pjesmama našeg Muhameda Gredelja, nastupima naše folklorne grupe „Dukat" kao i prekrasnim jelima za koje su se pobrinuli naši vrsni kuhari.

Molimo Allaha dž.š. da nagradi Svojom nagradom sve one koji su pomogli u organizaciji ovih zaista nezaboravnih druženja, i da nam Allah dž.š. svima podari zdravlja, uspjeha u životu i još mnogo mnogo ovakvih zajedničkih druženja i aktivnosti, koje nas povezuju i koje nas jačaju. Amin!!!    

Pripremio: Muhamed ef. Đidić