A+ A A-

Bijeljina Eparhiji daje zgradu sa sjedištem IZ-e

bijeljina02Direkcija za izgradnju grada Bijeljine, na čelu s direktorom Cvijetinom Cicanom Simićem, u Prijedlogu regulacionog plana Centra, Lokacija 2, koji je ovih dana izložen u Gradskoj biblioteci i o kojem se void javna rasprava, predvidjela je put preko imovine Islamske zajednice u Bijeljini. 

Nacionalni spomenik

Lokacija 2, odnosno „Prostor duhovne kulture i stanovanja", ustvari je prostor kojim se proširuje manastirski kompleks Eparhije zvorničko-tuzlanske, sa sadašnjih 3,5 dunuma za otprilike još toliko, na zemlji koja je u posljednje dvije godine otkupljena od Bošnjaka i Srba u ovom dijelu grada.

Na tom dijelu Eparhija planira izgradnju administrativnog objekta, odnosno Bogoslovije, parkinga, fontane i sportskih terena, za šta je project također završen. No, i pored postojećeg puta, Eparhija je kao investitor tražila i dobila, Planom Direkcije, novi put ka parkingu koji ide preko imovine Islamske zajednice, odnosno dijela dvorišta Atik džamije.

- Mi smo već stavili primjedbu na ovakvo rješenje, koje nas čudi jer smo Direkciji za izgradnju grada odavno iznijeli svoj stav o tome. Vakufska imovina je neprikosnovena, a s obzirom na to da je Sultan Sulejmanova, Atik džamija s dvorištem i nacionalni spomenik BiH, mi smo o ovakvom prijedlogu regulacionog plana već obavijestili Vakufsku direkciju, Komisiju za očuvanje i zaštitu nacionalnih spomenika BiH i OHR - rekao je za „Dnevni avaz" Samir ef. Camić, glavni bijeljinski imam.  

Pod restitucijom

Zanimljivo je da je „Prostorom duhovne culture i stanovanja"  obuhvaćena i zgrada u kojoj se nalazi sjedište Islamske zajednice, ali i privatni bošnjački stanovi, koji potpadaju pod restituciju. Planom je predviđeno pomjeranje ta zgrade radi proširenja puta, a kako saznajemo, vlasnici nisu zadovoljni prijedlogom da se u tom slučaju može graditi samo objekat s onoliko etaža koliko i sada ima. U praksi to znači da vlasnici ne mogu pod komercijalnim uvjetima praviti aranžmane s investitorima, nego sami graditi. Pošto to oni ne mogu, vladika Kačavenda očekuje da će i taj objekat otkupiti.

(Dnevni avaz)