A+ A A-

Susret muftije Zukorlića i Evropskog izvjestioca za Srbiju

muftija-zukorlic-i-kacinGlavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić sastao se sa izvjestiocem Evropske unije za Srbiju g. Jelkom Kacinom 04.10.2009. god. na Brdu kod Kranja. U tročasovnim razgovorima Muftija je iznio iscrpne informacije o stanju vjerskih prava u Srbiji, a posebno o nezakonitom ponašanju Ministarstva vjera prema islamu, Islamskoj zajednici i muslimanima.  

Ovom prilikom vođen je razgovor i o ugrožavanju islamske vjeronauke u školama od strane pojedinih direktora škola, te činovnika Ministarstva prosvjete i Ministarstva vjera.

Evropski izvjestilac se interesovao i o odnosu državnih vlasti prema Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru. Tom prilikom Muftija je čestitao g. Kacinu na izboru za potpredsjednika Delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu i dobijanju novog mandata izvjestioca za ulazak Srbije u Evropsku uniju.

Razgovorima su prisustvovali i rektor Internacionalnog univerziteta prof. dr. Mevlud Dudić i novoimenovani direktor Vladine direkcije za odnose sa vjerskim zajednicama u Sloveniji g. Aleš Gulič.

(www.islamskazajednica.org)