A+ A A-

Mostovi saradnje sa Turskom

Mostovi-saradnje-s-TurskomSandžak je obišao generalni direktor za vjersko obrazovanje u Republici Turskoj prof.dr. Irfan Aycan. Tom prilikom posjetivši Mešihat Islamske zajednice u Srbiji susreo sa glavnim muftijom Muamer ef. Zukorlićem, te obišao zgradu „Gazi Isa-beg" medrese u Novom Pazaru, Fakultet za Islamske studije, Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru, kao i objekte mekteba „Rewda" i „Wildan".

G-din Aycan je oduševljen sa onim što je vidio i izrazio je svoju podršku i dao obećanja da će dati sve od sebe da vlada Republike Turske podrži obrazovne institucije Mešihata u svakom pogledu. Posebno je oduševljen Internacionalnim Univerzitetom u Novom Pazaru.

Tokom susreta razmatrana je mogućnost još čvršćeg povezivanja obrazovnih institucija Islamske zajednice sa obrazovnim institucijama u Turskoj.

Glavni muftija je upoznao g-dina Aycana sa problemima sa kojima se susreću obrazovne institucije koje djeluju pri Mešihat Islamske zajednice u Srbiji a posebno o problemima islamske vjeronauke za koje se gost posebno interesovao. Gost se zainteresovao za probleme i zloupotrebu vjeronauke koji se javljaju u zadnje vrijeme u Sandžaku kao i nepoštovanje zakona koji se veže za održavanje vjerske nastave u osnovnim i srednjim školama.  

(www.islamskazajednica.org)