A+ A A-

Imenovani novi članovi Upravnog odbora BAACBH-a

baacbhBošnjačko-američko Savjetodavno vijeće za BiH nedavno je dopunilo svoj Upravni odbor sa novim članovima. Savjetodavno vijeće odaje priznanje i izražava zahvalnost članovima Upravnog odbora u odlasku: Mirsadu Hadžikadiću, Vehidu Deumiću i Muratu Muratoviću koji će zbog svojih poslovnih obaveza od sada nastaviti rad kao članovi Povjereničkog odbora, te Tariku Bilalbegoviću i Esmiru Ganiću koji se zbog povratka u BiH povlače iz rada organizacije. Njihova vizija kao utemeljivača i uporan rad su doprinijeli razvoju Savjetodavnog vijeća u respektabilnu organizaciju koja uspješno promoviše interese bosansko-hercegovačke dijaspore i države Bosne i Hercegovine u Washington DC-u. Ovdje su samo neka od važnijih dostignuća Savjetodavnog vijeća od kako je ono formirano:

  • U 2005. godini Kongres SAD-a usvojio je dvije rezolucije povodom desete godišnjice genocida u Srebrenici (H.R. 199 i S. Res. 134).
  • U 2007. godine formiran je Klub prijatelja BiH u Kongresu SAD-a koji se trenutno sastoji od 33 člana Predstavničkog doma i jednog člana Senata.
  • U 2007. godini zvanično je otvoren ured BAACBH u Washington DC-u u kojem radi Izvršni Direktor gospođica Elmina Kulašić.
  • Za podršku rada Vijeća Turska Koalicija Amerike (www.turkishcoalition.org) je dodijelila "matching grant" donaciju u 2008. godini u ukupnom iznosu od $150,000 za period od tri godine.
  • U aprilu 2009. godine Kongres SAD-a je usvojio rezoluciju (H. Res. 171) o potrebi ustavnih reformi u Bosni i Hercegovini.
  • U junu 2009. godine uspješno je završena manifestacija "Dani BiH u američkom kongresu" koja će se od sada održavati svake godine sa još većim brojem gostiju.

Novi Upravni odbor se obavezuje da će ne samo nastaviti dosadašnju tradiciju rada Savjetodavnog vijeća već da će u narednom periodu postići nove rezultate i time dići na još veći nivo svoje zalaganje za stabilnu, demokratsku i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane.  Kako se rad Bošnjačko-američkog Savjetodavnog vijeća zasniva na tijesnoj saradnji sa lokalnim zajednicama širom SAD-a, a novi članovi Upravnog odbora su sa dosadašnjim radom i konkretnim aktivnostima u svojim lokalnim zajednicama unijeli svježi duh i dinamiku, to nam daje za pravo da vjerujemo da će se to odslikati i na buduće rezultate Savjetodavnog vijeća.

Sa velikim zadovoljstvom vam predstavljamo nove članove Upravnog odbora: Predsjedavajući Vijeća Admir Šerifović, Lejla Hadžić, Sulejman Dizdarević, Denis Mrkva i Selma Dautović Toskić (Upravni odbor).  Takođe vam predstavljamo ove članove Povjereničkog odbora: Adila Krnđija, Nihad Daidžić, Arif Čengić, Alden Mulabdić, i Arabela Thomas (Povjerenički odbor).

Savjetodavno vijeće će, prilagodjavajući se novom političkom okruženju i uslovima rada u Washington DC-u, nastaviti i u buduće sa promjenama strukture organizacije sa ciljem što efikasnije i kontinuirane promocije interesa BiH dijaspore i države Bosne i Hercegovine.  Bitno je spomenuti da je Upravni odbor Vijeća od samog početka rada predvidio ovakve promjene u svojoj strukturi i posebno nam je zadovoljstvo da organizacija u svojoj već petoj godini rada prolazi kroz promjenu liderstva bez prekida rada, ciljeva i misije.