A+ A A-

Reis Cerić treba biti uzor bošnjačkoj akademskoj zajednici

U subotu, 3. oktobra 2009, u prepunoj sali za predavanja pri kompleksu Bijele džamije u Brčkom, mr. Fatmir Alispahić je održao predavanje na temu „Islamofobija - reisofobija", na kome je predstavio rezultate svoga istraživanja o medijskom proganjaju reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića i podrivanju institucije Islamske zajednice od strane velikosrpskih i velikohrvatskih medija u Sarajevu za koje je rekao da se lažno predstavljaju kao „građanski". On je rekao da se genocid nad Bošnjacima nastavlja putem istjerivanja bošnjačkog naroda iz svoga narodnog i vjerskog identiteta, utoliko što im se od strane dejtonske oligarhije nameće konflikt sa islamom i sa bošnjaštvom. Mnogi su Bošnjaci, rekao je Alispahić, spremni povjerovati kako će im život biti lakši ako budu manje muslimani, i ako se budu manje sjećali svih naših Srebrenica, a što treba tretirati kao zločin nastavka genocida, jer se žrtva navikava da prihvati vladavinu zločina i svoj ponižavajući status.

Fatmir-predavanje-Brcko-2009

  • - Svaki medijski napad na Islamsku zajednicu i na instituciju reisu-l-uleme treba razumjeti kao pucanj u bošnjačko srce, koji je po namjeri ravan svakom pucnju u svaku bošnjačku žrtvu. Iza tog medijskog streljanja Islamske zajednice stoje oni koji jako dobro razumiju da se bošnjački narod ne mora uništiti fizičkom likvidacijom, jer je likvidacija bošnjačkog identiteta ravna istrebljenju bošnjačkog naroda. Ako ovom zemljom budu hodali Bošnjaci koji se stide i plaše svoje vjere, bježe od svoje kulture, pa osjećaju mržnju prema svome porijeklu, bit će to završna faza kontinuiteta genocida nad Bošnjacima. Psihološki teror dejtonskih medija protiv bošnjačkog identiteta ima za cilj da razmuslimani i razbošnjači Bošnjake, kako bi ih za nekoliko decenija ispario po susjednim ili prekookeanskim nedođijama. Ključni zahvat te operacije je satanizacija i kriminalizacija Islamske zajednice i reisu-l-uleme, s ciljem da se Bošnjacima izmakne ovo najjače i najstarije uporište njihovog identiteta - rekao je mr. Fatmir Alispahić.

Alispahić je tokom predavanja napravio i historijski osvrt na kontinuitet proganjanja islama u BiH, što datira još od dolaska Austro-Ugarske, koja je prva pokazala tu i sada živu ambiciju da se islam u Bošnjaka ukalupi u mjeru koju će propisivati drugi. Propisana mjera najprije je važila za reisu-l-ulemu, koji je bio prvi na udaru ako bi za Bošnjake tražio više dostojanstva nego što im je dozvoljeno, rekao je Alispahić i dodao:

  • - Glavni motiv napada na reisa Cerića jeste njegova borba za uzdizanje i samopouzdanje bošnjačkog naroda, a što odudara od šovinističke zamisli da Bošnjaci žive kao narod povijene kičme. Tako je 20-tih godina prošlog stoljeća prolazio i reis Džemaludin Čaušević kada se usudio reći da se nad muslimanima vrše zločini pod zaštitim tadašnje države. Zbog ovog represivnog mehanizma, kojim se nastoji prikriti zločin, u Bošnjaka je i danas malo odvažnih ljudi koji smiju kazati istinu, pa se stiče utisak kako sami Bošnjaci nemaju ništa protiv svoga nestajanja. E, zamislimo sad našta bi ličila naša stvarnost kad ne bismo imali reisa kakvog imamo i kad bi nam količinu i kvalitet islama propisivali islamofobi? Bila bi to zastrašujuća tišina! Obrazac javnog i odvažnog djelovanja reisa Cerića treba biti uzor bošnjačkoj akademskoj zajednici da rastjera oblake kukavičluka i da odlučno stane u zaštitu i afirmaciju bošnjačkog naroda - rekao je mr. Fatmir Alispahić.

(www.alispahic.net)