A+ A A-

Svečano polaganje kamena temeljca za Islamski centar u Rijeci

Islamski-Centar-RijekaU Rijeci će 03. oktobra 2009. godine biti upriličena svečanost povodom postavljanja kamena temeljca za izgradnju Islamskog centra. Organizator ove svečanosti je Medžlis IZ Rijeka.

Delegaciju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na ovoj svečanosti predvoditi će reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić zajedno sa muftijom zagrebačkim Šefkom ef. Omerbašićem. Delegaciji će također prisustvovati i ostale bosnako-hercegovačke muftije kao i slovenački muftija dr. Nedžad ef. Grabus, te ostali predstavnici Islamske zajednice. U delegaciji će se također naći i reisu-l-ulema IZ Makedonije Sulejman ef. Redžepi, reisu-l-ulema IZ Crne Gore Rifat Fejzić te muftija IZ Kosova Naim ef. Trnava.

Programu će također prisutvovati brojni gosti iz javnog i političkog života Republike Hrvatske, među kojima su Stjepan Mesić, predsjednik Republike Hrvatske, Jadranka Kosor, premijer Vlade Republike Hrvatske, zatim zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina te riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Svečanosti će prisistvovati i brojni predstavnici bošnjakog političkog miljea iz Bosne i Hercegovine među kojima su Sulejman Tihić, Safet Halilović, Hilmo Neimarlija te mnogi drugi.

Početak svečanosti je predviđen za 11 h, te će se tom prilikom prisutnima prigodno obratiti: reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, zagrebački muftija Šefko ef. Omerbašić, predsjednik RH Stjepan Mesić te premijerka Vlade RH Jadranka Kosor.