A+ A A-

Bošnjaci u Sandžaku nisu ravnopravni

250_Grb_Sandzaka_23Bošnjacima u Sandžaku i Srbiji u svakodnevnom životu uskraćena su  ljudska prava garantovana međunarodnim normama, Ustavom i  zakonima Srbije, i to upravo od strane državnih organa Republike Srbije.

Osnovno načelo jednakosti među  svim  ljudima ne primjenjuje se u odnosu na Bošnjake.

Bošnjaci u Sandžaku i Srbiji  realno nemaju pravo na sudsku žaštitu.

Kakav je položaj Bošnjaka  pred  sudovima, i drugim državnim organima najbolje pokazuje činjenica da niti jedan  postupak  nije sproveden na bosanskom jeziku.

Zakonik o krivičnom postupku propisuje obavezu suda da pouči učesnike u postupku o pravu korišćenja manjinskih jezika, ali se ova odredba prema Bošnjacima  ne primenjuje.

Na ovaj način sud vrši  prisilnu  asimilaciju Bošnjaka u sferi upotrebe jezika i  na direktan način uskraćuju  pravo na odbranu  Bošnjacima.

Pozivamo sve sudove u  Sandžaku da  objave,  koliko je postupaka vođeno na bosanskom jeziku,  u koliko predmeta su Bošnjaci od strane suda poučeni o pravu korišćenja bosanskog jezika, u koliko predmeta im je ta pouka uskaraćena.

Bošnjacima se uskraćuje pravo na sudsku zaštitu jer se na štetu Bošnjaka često koriste dokazi  koji nisu izvedeni na zakonom propisani način, t.j. montirani  dokazi.

Ovakav položaj Bošnjaka  pred sudovima proizilazi iz činjenice  da su sudovi i tužilaštva u Sandžaku skoro sasvim etnički ičišćeni od Bošnjaka, što je posebno iznaženo u odnosu  na tužioce i krivične sudije.

Ministarstvo prosvjete Republike Srbije diskriminiše učenike koji su se izjasnili da  pohađaju  islamsku vjeronauku.

Činjenica je da ovo Ministarstvo nije omogućilo organizovanje islamske vjeronauke u školama i ako je to  bilo dužno da organizuje.

Ovom diskriminacijom  povređuju se prava djece  od  strane Ministarstva prosvjete  što samo po sebi govori  o stepenu njene brutalnosti.

Analiza  i drugih ljudskih prava Bošnjaka  u Sandžaku i Srbiji  navodi na zaključak  da se prema njima sprovodi asimilacija u svim sferama ljudskog života, uz brutalnu primjenu  državne prinude prema svakom ko se tome na bilo koji način suprostavlja. 

Centar za Zaštitu Ljudskih Prava i Toleranciju iz Prijepolja poziva sve državne organe da prestanu sa kršenjem ljudskih prava Bošnjaka u skladu sa Ustavom, zakonima Srbije i međunarodnim normama.

Posebno želimo da ukažemo da se  u  Evropi  u 21. vijeku nikako ne može tolerisati  prisilna asimilacija bošnjačke manjine obzirom da su Bošnjaci nedavno preživjeli genocid pred očima evropske i svjetske javnosti, stoji u saopćenju Centra za Zaštitu Ljudskih Prava i Tolernaciju iz Prijepolja koje je potpisao predsjednik Centra Alen R. Duraković.