A+ A A-

Bajram u Italiji

Bajram-u-Italiji-2009Na sjeveru Italije, u gradu Bolzano, velika sportska sala je i ove godine, uz Allahovu milost i pomoć, bila džamija velikom broju vjernika, koji su se okupili da obave bajram namaz. Vjernici ovog turističkog grada imaju veoma malu prostoriju (mesdžid), koja nije mogla ugostiti nekoliko stotina vjernika tog blagoslovljenog dana. Izgradnja islamskog centra i džamije, uprkos svim naporima, radu i trudu na tom polju, još nije moguća. Glavni razlog je nama uvijek dobro poznat - "strah od islama", posebno od 11.09.2001. i događaja u Njujorku, kada je islam u cijelom svijetu postao meta napada.

Klanjanju bajram namaza prisustvovalo je nekoliko stotina ljudi iz različitih zemalja svijeta: Tunisa, Sirije, Maroka, Iraka, Irana, Pakistana, Turske, Albanije, Makedonije, Kosova, kao i nekoliko Bošnjaka iz Sandžaka. Bajram namaz imamio je brat Jahja iz Tunisa, koji je prelijepim predavanjem na arapskom i italijanskom jeziku rasplakao mnoga srca i dovom Uzvišenom Allahu upotpunio ovu bajramsku svečanost.

Organizacija je bila na visokom nivou, sam dolazak u salu, klanjanje namaza, kao i posluženje na kraju, koje je obradovalo najmlađe, ali i nas odrasle. Prava bajramska atmosfera, Allahova milost, nedjelja, neradni dan, miran grad, bez gužve i buke - samo su se mogle vidjeti grupice vjernika koji obilaze svoje najbliže.

U ovom gradu postoji nekoliko džemata, među kojima je i džemat Bošnjaka iz Sandžaka. Ovaj džemat broji oko šesdeset članova, odraslih i djece, koji, el-hamdulillah, svakim danom postaje sve jači i brojniji.

Od 2005. godine teravih-namaz tokom mjeseca Ramazana, džuma- namaz, kao i vjerska pouka obavljaju se redovno. Mjesec Allahove milosti i oprosta, ovaj mjesec Ramazan, kao i svaki drugi, bio je ispunjen ibadetima, učenjem Kur'ana, mevluda, ilahija i kasida. Vjersku pouku pohađa desetak polaznika, koji pored svih drugih školskih obaveza uvijek nastoje da što više nauče o vjeri i dužnostima muslimana, da bi mogli da predstave svoju vjeru u pravom svjetlu.

(www.islamskazajednica.org)