A+ A A-

Bajramski prijemi u Stuttgartu i Eningenu

U okviru obilježavanja proteklog Ramazanskog bajrama, u Stuttgartu je pod pokroviteljstvom Oberbürgermeister-a dr. Wolfgang Schuster organiziran svečani prijem na kojem su prisustvovali predstavnici muslimanskih zajednica.

U gradu Eningenu je organiziran svečani prijem imama i predsjednika bošnjačkih džemata u oblasti Baden-Württemberg.

U daljem tekstu su detaljnije opisane pomenute svečanosti.

 

Bajramski prijem u Rathaus-u u Stuttgartu

Prijem_Stuttgart-2009-222. septembra 2009. u velikoj sali Rathaus-a u Stuttgartu po prvi put je priređen bajramski prijem za muslimane i predstavnike muslimanskih zajednica pod pokroviteljstvom Oberbürgermeister-a dr. Wolfgang Schuster. Na bajramskom prijemu su prisustvovali brojni predstavnici katoličke i evangelističke crkve kao i jevrejske zajednice. Od najpoznatijih političara prijemu su prisustvovali: Ute Kumpf, SPD- Bundestagabgeordnete, Ute Vogt, SPD-Fraktionsvorsitzende im Landtag, Muhterem Atas, die Fraktionsvorsitzende der Grünen im Stuttgart Gemeinderat, Michael Blume, aus der Grundsatzabteilung des Staatsministeriums. Od muslimanskih zajednica prisutni su bili predstavnici DITIB-a, IGBW-a, LUIKZ-a i IZBNJ.

IZBNJ predstavljali su: Muftija Mustafa ef. Klanco, dr. Ibrahim ef. Džafi ispred IKC Stuttgart, dr. Ferid Kugić ispred IZ Stuttgart, Pašo ef. Fetić ispred IZ Kirchheim Teck te Enver ef. Pašalić ispred IZ Karlsruhe. Program je počeo učenjem ezana za akšamsko vrijeme a odmah poslije uvodne kratke najave i desetominutnim učenjem Kur`ana. Kur`anski ajeti su na trenutak učinili zbiljnost akšamskog vremena u nesvakidašnjem ambijentu pomalo nestvarnim, a tišina je ličila na prazninu u prostoru.

Prisutnima se prvi obratio Oberbürgermeister dr. Wolfgang Schuster, a na početku svog govora je čestitao muslimanima bajram i izrazio zadovoljstvo da su muslimani i ovaj ramazan proveli na najbolji način i u svečarskoj atmosferi. Govoreći o trenutnoj situaciju s aspekta političkog gledanja na religijsku, kulturološku i jezičku raznolikost u Stuttgartu, dr. Schuster  je naglasio da su vidni pomaci u saradnji sa muslimanskim zajednicama i da intencija i intezitet sadašnjih odnosa doprinosi poboljšanju cjelokupne političke situacije u Baden Würtenbergu. Na tom planu je Stuttgart među prvim velikim gradovima u kojima je pokrenut projekat pod nazivom „Büdnis für Integration" kao koncept za komunalnu integracionu politiku u smislu jedne zajedničke kooperacione strategije sa lokalnim zajednicama. Ističući važnost dobre integracije, ali ne i asimilacije, naglašavajući kulturološku raznolikost kao opće dobro u Stuttgartu, dr. Schuster je naglasio važnost lične identifikacije svakog pojedinca sa stuttgartskim životnim okruženjem u duhu tolerancije i punog uvažavanja, kao presudnim faktorom bolje i zajedničke buducnosti u BW. Muslimani su postali neodvojivi dio njemačkog društva i dio su petnaestomilionske populacije koja ima useljeničko kulturno porijeklo, a u Stuttgartu živi oko 120 različitih, kulturnih i jezičkih zajednica i mi smo ponosni na tu činjenicu, naglasio je dr. Schuster. 

Poslije dr. Schustera za govornicu je izašao Muhittin Soylu, predsjednik Zentralrats der Muslime in BW, koji je govoreći o važnosti ramazana za muslimane, spomenuo i trenutnu problematiku s kojom se muslimani susreću. Ne propuštajući priliku da u ovoj svečanoj atmosferi naglasi važnost rješavanja problema, ali i nabrajajuci one najvažnije. Islamska vjeronauka u državnim školama za muslimansku djecu, nošenje hidžaba za muslimanke, mogućnost izgradnje džamija na reprezentativnim lokacijama u gradu te zaustavljanje diskriminacije prilikom zaposljavanja muslimana, samo su neke od spomenutih tačaka koje je u svom kratkom ali veoma sadržajnom govoru iznio Muhittin Soylu. Soylu je prilikom svoga govora još jednom ukazao na ispruženu ruku i otvoreniju saradnju muslimana sa državnim institucijama. Također je naglasio odlučnost muslimana da doprinose i razvijaju njemačko društvo u svim segmentima svoga rada, ali i da muslimani očekuju više razumijevanja za njihove potrebe kod nadležnih institucija.

Bakhir Alboga, član Koordinacionsrat der Muslime (KRM) u Njemačkoj i predstavnik DITIB-a, je u svom žustrom i na momente veoma uzbudljivom izlaganju želio da naglasi važnost muslimana za njemačko društvo koje je dolaskom muslimana šezdesetih godina prestalo da bude monolitno. Insistirajuci na većem angažmanu muslimana i u politickim kretanjima Njemačke, Alboga je naglasio i veliku važnost zajedničkog rada državnih institucija i muslimanskih zajednica, tražeci da država uzme više učešća u finansijskoj pomoći muslimanima. „Muslimani su sa malim finansijskim sredstvima postigli puno na dobroj integraciji muslimana u Njemačkoj, a ako im drzava pomogne rezultati bi mogli biti puno veći", istakao je Alboga.

U pravom bajramskom raspoloženju i radošću na licima zbog nesvakidašnjeg događaja u Stuttgartu, muslimani su imali puno razloga da budu nasmijani i sretni. Prvo jer se raduju svome bajramu a drugo jer je ovo prvi put u Njemačkoj da se jedan bajramski prijem održava u Rathausu i na najvišem državnom nivou. Za lijepu i opuštenu atmosferu u pauzama koje su slijedila nakog govora, pobrinula su se dva muzičara blagim i prijatnim muzičkim tonovima. Za sve posjetioce je nakon završetka oficijelnog dijela programa bilo pripremljeno druženje u holu Rathausa.

 

Svečani prijem imama i predsjednika džemata u Eningenu

Tradicionalnom prijemu imama i predsjednika bošnjačkih džemata prisustvovali, i: Reutlingen-_Prijem_21.09.2009_016Haris Halilović, generalni konzul BiH, Mustafa ef. Klanco, muftija Bošnjaka u Njemačkoj, Pašo ef. Fetić i Ishak ef. Alešević, glavni oblasni imami za Baden-Virtemberg i Hesen

U ponedjeljak, 21. septembra 2009. godine u Eningenu je održan tradicionalni bajramski prijem imama i predsjednika bošnjačkih džemata koji djeluju u Baden-Württembergu. Osim imama i predsjednika džemata prijemu su prisustvovali, i: Haris Halilović, generalni konzul Bosne i Hercegovine u Štutgartu,  Mustafa ef. Klanco, muftija Bošnjaka u Njemačkoj, Pašo ef. Fetić, glavni oblasni imam za Baden-Virtemberg i Ishak Alešević, glavni oblasni imam za Hesen.

U svom obraćanju prisutnima muftija Klanco je govorio o aktuelnoj situaciji u Mešihatu IZ Bošnjaka u Njemačkoj, a oblasni imami o situacijama u džematima sa svog područja. Istaknuto je zadovoljstvo činjenicom da su bošnjački džemati u Njemačkoj bili dobro posjećeni prvog dana bajrama i da je ovaj veliki muslimanski praznik dostojanstveno obilježen. Na prijemu je predstavljen i novi jubilarni broj Selama, glasnika Muftijstva IZ Bošnjaka u Njemačkoj.

Čestitajući prisutnima bajramske praznike generalni konzul Halilović je istakao značaj dobre organizacije dijaspore i njenih veza sa domovinom. Prisutne je informisao o aktivnostima GK BiH u Štutgartu i značaju biometrijskim PI za Bosnu i Hercegovinu i njene građane. Prisutni su naglasili dobru saradnju sa GK BiH u Štutgartu.

Odličan organizator ovogodišnjeg prijema bila je Kulturna zajednica Bošnjaka iz Rojtlingena čiji džemat djeluje u novim, vlastitim prostorijama, jednim od najljepše uređenih u Njemačkoj.