A+ A A-

Bajramski dani Bošnjačke kulture u Sandžaku

Bajr-dani-Bos-kulture-sand-09Odbor Medžlisa Prijepolje i Islamski kulturni centar i ove godine u povodu ramazanskog Bajrama organizovali su „Bajramske dane Bošnjačke kulture"  manifestaciju koja je već zauzela vidno mjesto u kulturnoj baštini Bošnjaka Sandžaka. 

Cilj održavanja  ovakve manifestacije je da se promoviše  naše kulturno naslijeđe kao i nauka, kultura i umjetnost Bošnjaka sa željom da  i svoje znanje i umjeće u svim kulturnim oblastima iskažu mladi talentovani Bošnjaci. Da zauzmu mjesto pored poznatih  naučnika, umjetnika, književnika, muzičara, glumaca..Možemo slobodno reći da  je ova manifestacija postala tradicionalna i da na njenim programima učestvuje veliki broj kulturnih stvaralaca. U povodu ovogodišnje manifestacije  priređena je izložba slika Nehata Bećirija slikara iz Makedonije. Na otvaranju manifestacije „Bajramski dani Bošnjačke kulture" velikom broju  poštovalaca likovne umjetnosti obratio se u ime Islamskog kulturnog centra  Meša Brničanin odgovorni urednik ovog značajnog  kulturnog projekta, poselamivši  veliki broj visokih zvanica iz Sandžaka i Bosne, naglasivši da će Bošnjaci sagraditi jedan veliki dvorac a u njemu veliku riznicu za čuvanje kulturnog blaga kojim se Bošnjaci vjekovima ponose. On je između ostalog rekao: "Na vratima te riznice će pisati Kulturna zajednica Bošnjaka i biće otvorena za sve druge kulturne različitosti. Večeras  imamo čast i zadovoljstvo da u povodu našeg najvećeg praznika pokažemo samo jedan dragulj našeg kulturnog stvaralaštvo kroz umjetnička dijela svjetskog slikara Nehata Bećirija kome su sve svjetske galerije širom otvorile vrata.Sa nama je jedna likovna veličina smještena u figuri slikara , vajara, grafičara, ilustratora, profesora na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru  magistra likovnih umjetnosti . Ta  ličnost  je umjetnik Nehat Bećiri. Pozivam  glavnog krivca za uspješno uspostavljanje i čvrsto , bratsko povezivanje sa kulturnim bošnjačkim ustanovama pojedincima, umjetnicima naučnim radnicima... kriv je što premošćujemo državne granice gradeći ćuprije preko koji će prohoditi svo svjetsko kulturno blago."

Urednik ove manifestacije Meša Brničanin je na kraju kazao: "Izražavam svu zahvalnost na gostoprimstvu koje ste nam ukazali sestre i majke Srebreničke. Uvijek smo bili uz vas i bićemo. U ime Islamskog kulturnog centra zahvaljujem se na velikoj pomoći i podršci glavnom muftiji Muameru ef. Zukorliću, Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru bez čije pomoći ovaj  kulturni centar ne bi mogao realizovati svoje zacrtane programe kojima opravdavamo postojanost  kulturnog identiteta Bošnjakaa sa željom da svo naše kulturno blago bude  u onoj riznici  a pod jednim krovom koji će se zvati Kulturna zajednica Bošnjaka."

(www.islamskazajednica.org)