A+ A A-

Humanitarna akcija Odbora IZ-e Bijelo Polje

Humanitarna-akcija-Bijelo-polje-2009Povodom mubarek bajramskih dana, delegacija Odbora Islamske zajednice Bijelo Polje je posjetila Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju "TISA" u Bijelom Polju. Delegaciju su sačinjavali: Predsjednik Odbora IZ-e Amer ef. Šukurica, Glavni imam Enis ef. Burdžović, rukovodilac Omladinskog kluba Nijaz ef. Mušović, sekretar Odbora Kemal Mekić i Sabina Šemović. Ovom prilikom su polaznicima Centra darivani prigodni bajramski pokloni.

Delegaciji je srdačan doček priredilo osoblje Centra, na čelu sa Direktoricom Saidom Čikić. Mališani su se jednako obradovali poklonima i posjeti, izrazivši želju da posjete budu češće. Centar pohađa 27 polaznika sa područja Opštine Bijelo Polje. Centar ima za cilj razvijanje modela dnevnog zbrinjavanja osoba ometenih u razvoju koje nemaju mogućnost uključivanja u sistem specijalnog ili redovnog obrazovanja a nudi sadržaje u oblasti obrazovanja, rehabilitacije, radnog angažovanja, rekreacije i socijalizacije. Centar nudi dnevno zbrinjavanje djece, stalni nadzor i njegu, besplatan prevoz, pripremu za inkluzivno obrazovanje, medikamentoznu terapiju, društvenu aktivaciju djece, i mnoge druge usluge. Centar je nastao 2004-te godine, na inicijativu NVO "Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama" iz Bijelog Polja.

Čitajući iskrenu i čistu ljubav sa lica ovih mališana, nemoguće je ne pomenuti imama Muhammed Mutevelli eš-Ša'ravija, koji je jedne prilike, kada je neko omalovažio čovjeka ometenog u razvoju u njegovom prisustvu rekao: "Nemojte se ismijavati sa njima! Jek, kad bi znali koliko je nagrade Allah pripremio za njih zbog onog što im je uskratio, svi bi vi poželjeli da ste oni!"

Trudom vrijednim divljenja, kompletno osoblje Dnevnog centra daje sve od sebe da ovoj djeci ne uskrati mjesto pod Suncem vrijedno poštovanja i ljudskog dostojanstva.

(www.monteislam.com)