A+ A A-

Bajramske čestitke muftije Zukorlića i reisa Rifata Fejzića

bajram-ilustracijaPovodom Ramazanskog bajrama muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić svim vjernicima su uputili bajramske čestitke koje prenosimo u cjelosti:

 

Ramazanska čestitka muftije sandžačkog Muamera ef. Zukorlića

Opraštamo se od jednog od najljepših ramazana za posljednjih nekoliko godina u Sandžaku. Zajednički iftari, teravije, mukabele i drugi organizovani ibadeti protekli su u skladu i miru, baš onako kako to dolikuje ovom mubarek mjesecu i kako zaslužuju pripadnici islama u Srbiji.

Posljednje trećine ovog ramazana iz dubine tradicije izronio je dragulj Sunneta Resulullaha Muhameda s.a.w.s. - noćni namaz u safovima novopazarskog džemata. Nekoliko hiljada džematlija u Hajrudin i drugim džamijama, duboko u noć, skrušeno stajaše pred Svevišnjim Gospodarom, potvrđujući da islam znači potpunu predanost Allahu Uzvišenom. To je očito novi kvalitet kojim Milostivi časti samo one koje je predodredio za važne emanete i velike uspjehe.

Svi ovi ramazanski ibadeti mogu se ocijeniti kao izuzetno uspješna duhovna smotra koja je pokazala da ovaj narod ima moralne, kulturne i civilizacijske kvalitete koji mu daju za pravo da živi slobodno, sigurno i dostojanstveno na svojoj zemlji.

Odvažnost okićena skrušenošću potvrdila je da su muslimani ozbiljno prihvatili izazov da ovaj ramazan protekne u znaku borbe za sopstvena individualna i kolektivna prava. Čak ni ponovni atak na islamsku vjeronauku u nekim sandžačkim školama nije natrunio odlučnost vjernika da nastave svoju borbu na putu očuvanja jedinstva i autonomnosti muslimana i Islamske zajednice u Srbiji.

Neka nam duhovni i moralni resursi ramazana budu snaga za dobro svakom čovjeku ma gdje bio i ma kome pripadao.

U tom svjetlu, svim pripadnicima islama i svim dobrim ljudima: Bajram šerif mubarek olsun, kaže se u bajramskoj čestitci muftije Zukorlića.

 

Ramazanska čestitka reisa IZ-e Crne Gore Rifata ef. Fejzića

Cijenjena braćo u vjeri, esselamu alejkum!

Opraštamo se od ovog mubarek ramazana, čežnjom da navike čestitosti, dobročinstva, tolerancije, međusobnog pomaganja i solidarnosti nastave da žive u nama i nakon ovog mjeseca. Dobrota koju je ramazan osvojio u našim srcima, životima, navikama, neka trajno ostane da živi i nakon njega. Ramazan nam je na najbolji način otkrio naše slabosti, a najpotpuniji čovjek je onaj ko najbolje poznaje sopstvene slabosti.

Spoznali smo koliko smo bez božije pomoći nemoćni, koliko smo bez Njegove milosti gubitnici, koliko bez božije ljubavi nemamo snage voljeti ljude.

Vjernička radost i zadovoljstvo je u činjenju djela u kojima je Allahovo zadovoljstvo. Naše se duše vesele bajramu, ne zbog toga što više ne moramo postiti, već zato što smo postom postigli božije zadovoljstvo. Muslimani postom dokazuju da su spremni svoj život urediti tako da prefinjene vrijednosti duše dominiraju nad prizemnim prohtjevima tijela. Čisteći svoje duše i tijela svoja postom, stupimo u bajramske dane odlučno da se ne vratimo svojim ružnim navikama kojih smo se u ramazanu odrekli.

Kao vjernici u ramazanu naučismo da:

- Allah prašta onima koji praštaju ljudima;

- Voli one koji ljude vole;

- Milostiv je onima koji su prema ljudima milostivi.

Onako kako se Allahova milost spuštala svijetu u ramazanskim danima, mi muslimani je nakon ramazana moramo nastaviti širiti među ljudima, nesebično je dijeleći sa svima sa kojima dijelimo tlo pod nogama i nebo nad glavama. Praštajmo ljudima onako kako volimo da nama bude oprošteno. Pomažimo ljudima, onako kako želimo da se nama pomogne.

Neka nastupajući bajramski dani budu veselje duša zbog trijumfa dobrote. Provedimo ih u vjerničkom dostojanstvu, zadovoljstvu, zdravlju i rahatluku! Svim muslimanima srdačno čestitam nastupajuće bajramske dane. Bajram šerif mubarek olsun, kaže se u bajramskoj čestitci reisa Fejzića.