A+ A A-

Ramazan i bajram u njujorškoj mahali

Bošnjaci u New Yorku su klanjali u svojim džamijama i centrima u Islamskoj zajednici Plav-Gusinje i Bosansko-hercegovačkom islamskom centru na Astiriji, zatim u Brooklynu i Montecellu (New York upstate). Ali pored spomentih džemata također se okupljaju i u drugim džematima u New Yorku, poput Islamskog centra u Bronxu...

Koliko je vas, koji čitate ovih par redaka, osjetilo ljepotu ovogodišnjeg Ramazana? Koliko je vas ponešeno na krilima ovog najodabranijeg mjeseca a da se ne vratite tamo gdje ste eventualno bili prije ovog Ramazana? Da li ste osjetili miruh i ljepotu sehura i iftara koje su neumorno pripremale naše majke, sestre, kćeri, hanume, unuke, snahe...? Da li će vam nedostajati Ramazan i ramazanska druženja koje ste imali u porodici, džematu, mahali, selu, gradu, domovini, dijaspori...? Ovo su samo neka od pitanja na koja trebamo naći adekvatne odgovore, odnosno kako ostati u ramazanu i nakon Ramazana, i na taj način nastojati da izbjegnemo svaku vrstu gafleta. Ako znamo da na ovom dunjaluku ne postoji institucije, a kamoli pojedinca, koja može u jednom mjesecu da okupi toliki broj ljudi širom svijeta; time se pitamo, da li smo adekvatno iskoristili svaki dan ovog blagoslovljenog mubarek mjeseca i da li smo ga uljepšali zikrom veličajući Milostivog Stvoritelja i dovama moleći Ga za sebe i svoje najdraže. Žive i umrle.

Znamo već da će svi reći da su Ramazani najljepši u svom rodnom topraku. I jesu! Ali i mi koji uzrokom fašističko-genocidne politike koja se sprovodila u našoj domovini, živimo razasuti po dunjaluku, na sve načine nastojimo da Saray Bosnu i novopazarski Sandžak približimo dalekom u Sydneyu, Malmeu, Stuttgartu, Torontu, New Yorku... nastojimo sebi i našem potomstvu makar približno dočarati atmosferu sredina odakle potičemo. Zato na iftarima sve naše sofre dominiraju sa hranom koje su nekada pripremale naše dobre nene i majke, a teravije da nam budu kao u čuvenoj Begovoj džamiji.

Tako je bar bilo u Islamskom centru u Bronxu. Ovaj džemat već nekoliko godina predvodi imam Nedžad ef. Avdović, dok centar pohode muslimani iz svih država, starih i novonastalih na Balkanu, zatim arapski kao afrički muslimani. Da budemo precizniji u džematu se pored Bošnjaka okupljaju, Turci, Romi, Albanci, Palestinci, Afrikanci... Ovo potvrđuje da su muslimani iz Makedonije, koji su nosioci aktivnosti, stvorili prije svega islamsku odnosno bratsku atmosferu.

Cijeli Ramazan pripremani su iftari za sve džematlije i musafire koji su nas pohodili u ovaj džemat. Spomenimo neke od njih: Seid ef. Smajkić, muftija hercegovački, zatim Mehmet Samsar, generalni konzul Turske u New Yorku i konzul Basar Sen; hodža Said Aksoy iz čuvene edukativne organizacije "Hizmet", hafiz Kur'ana dr. Ozcan Gungor, glavni imam IZ Turske u SAD; Sinan Gegre, predsjednik Ujedinjenog islamskog centra; hafiz Mohamed Mutawa, alim u Islamskom centru Montecello; mr. Senad ef. Halitović, zamjenik sandžačkog muftije; Salih-ef. Smajlović, dugodišnji imam i novinar lista "Preporod"; dr. Aras Konjuhodžić, predsjednik Federacije balkanskih asocijacija, hadži Samile Srdanović, predsjednik IZ Plav-Gusinje; Abdulvahid Durmić, predsjednik Bosansko-hercegovačkog islamskog centra; Mukrem-ef. Kamber, bivši ohridski muftija, Feko Arapović i dr. dok su uz imama u centru ef. Avdovića teravije (povremeno) predvodili Amel-ef. Kuburović, Kemal-ef. Bektešević, Mehdi ef. Demirović, neizbježni muezin hadži Neđo, zatim Ahmed, Hasan, Sabri, Ali, Tahir...
Posebno ističemo predsjednika Islamskog centra hadži Imera koji iako među najstarijim u džematu neumorno i predano radi za svoj džemat i ummet. O njemu i njegovim aktivnostima koji su predani džematu i džematima tek treba pisati. I pisat ćemo.

Ramazan-New_York-2009

Ramazan prođe Bajram dođe

U nedjelju, bajramski tekbiri su se razlijevali centrom još do ranog sabaha. Na sabahskom namazu džematlije u mirišljivim bajramskim odijelima, uspunili su sva tri sprata centra. Na ozarenim licima koja su umivena čistom abdestskom vodom primjetna je bila bajramska radost, ali i žal za Ramazanom koji je tako brzo prošao. Ipak radovali su se Bajramu, zbog činjenice što cijeli Ummet Muhammeda a.s. u jednom danu obilježava ovaj veliki mubarek dan.
Nakon sabahskog namaza prigodan nasihat o ahlaku nakon Ramazana održao je imam Avdović. Također zanimljivo je bilo poslušati Portorikanca Chea, odnosno Jusufa, koji je prošle godine tačno na ramazanski Bajram izgovorio Kelim i Šehadet, svjedočeći da ‘nema drugog boga do Allaha dž.š, i da je Muhammed a.s. Allahov rob i poslanik'. On je govorio o jednogodišnjim iskustvima u islamu. Ističući svoju ljubav prema Issa a.s. i Musa a.s. koju je gajio dok je bio kršćanin, i sada, ali i kada je zavolio poslanika Muhammeda s.a.w.s.
Nakon njega profesor bilogije Šemsedin, koji je u New Yorku na magistraturi, govorio je islamu i biološkim naukama. I tako nastupi vakat bajramskog namaza i hutbe koje je predvodio imam Avdović, što dovom potvrdi da Ramazan prođe i još jedan nam Bajram dođe.

Bajram šerif mubarek olsun!

(www.bosnjaci.net)