A+ A A-

Ramazan i Bajram u džematu „Deer Park“ u Melbourne

I ove godine kao i prethodnih godina predramazanske, ramazanske i bajramske aktivnosti u džematu „Deer Park" bile su nešto uistinu posebno sa mnogo prelijepih sadržaja i aktivnosti koje može donijeti samo naš najdraži gost, mubarek Ramazan. Allahovu dž.š. milost i rahmet ovih mubarek dana osjetili smo sigurno svi i na osobnom, i na porodičnom a posebno na džematskom planu. Jer kroz sva naša druženja koja su nam ponudili džematski sadržaji učvrstili smo svoju iskrenu vjeru , ali i svoje jedinstvo i svakako međusobnu ljubav koja nam je itekako svima potrebna u ovom vremenu, a bez iskrene ljubavi prema bratu ili sestri nema ni iskrene vjere u Allaha dž.š., kako to lijepo veli Allahov Poslanik s.a.v.s.

Kako se za svakog gosta treba pripremiti tako da naš gost bude zadovoljan sa nama i da poslije svjedoči i da se zauzima za nas i da prenese samo lijepo mišljenje o nama, mi smo u našem džematu organizovali nekoliko značajnih predramazanskih aktivnosti od kojih izdvajamo:

Sjećanje na šehide Srebrenice i BiH - u mjesecu julu, kada smo u našoj džamiji na jedan dostojan način , baš onako kako i zaslužuju naši Šehidi, učenjem Jasina i Kelimei Tewhida i lijepim programom, kao i prikazivanjem filma o Srebrenici, sjetili se naših šehida ali i potvrdili smo brigu za porodicama naših šehida kojih ima i u ovoj dalekoj zemlji. Naime , sa ovog značajnog skupa odaslata je jedna veoma značajna poruka a to je da se nikada ne zaborave naši Šehidi, da se nikada i nikome više ne ponovi genocid, i da se konačno i u našoj BiH 11. juli zvanično na nivou države proglasi danom žalosti kako su to uradile npr. jedna Crna Gora ili Hrvatska (koji paradoks). Poslije programa u džamiji je uslijedilo druženje džematlija koji su se zaista odazvali u lijepom broju, a sve prisutne su lijepo počastili naši Srebreničani, da ih Allah dž.š. nagradi i podari im sabura i snage da ustraju u životu.

Večer Kur'ana - manifestacija u susret  Ramazanu nazvana „Večer Kur'ana" okupila je nekoliko hafiza  učača Allahove Riječi koji su svojim prekrasnim glasovima sve prisutne džematlije, počastili ljepotom Kur'ana kao najboljeg lijeka i najbolje hrane za dušu čovjeka. Svi prisutni su bili oduševljeni onim što su čuli a ovaj program sa nekoliko prelijepih ilahija uljepšali su i članovi hora našeg džemata. Ova manifestacija je potvrdila da i ova daleka zemlja Australija ima mnogo onih koji čuvaju Kur'an i uče ga napamet.

Predramazanski piknik- veliki predramazanski piknik u Islamskom Centru "Deer Park" još jednom pokazao važnost druženja, razgovora I dogovora naših Bošnjaka kroz Allahovu kuću, jer uistinu svakim hajirli druženjem olakšavamo I uljepšavamo sebi životne zadatke s kojima se svakodnevno susrećemo  i rasterećujemo svoje misli od određenog pritiska koje nam donosi naša svakodnevnica.

 Piknik je protekao u jednoj prekrasnoj atmosferi uz lijepe pripremljene bosanske ćevape,  pečenje , bosansku kahve i još mnogo toga čime smo se mogli počastiti, naravno za realizaciju piknika pobrinuli su se članovi Džematskog Odbora a uz pomoć još nekoliko vrijednih naših džematlijki i džematlija koji su pomogli u kuhinji.

Poslije podne namaza džematlijama se obratio imam džemata Muhamed ef. koji se zahvalio svima na dolasku, na organizaciji i poželio svima prisutnim da u zdravlju i rahatluku dočekaju mubarek Ramazan. Bez obzira što nas je Gospodar svjetova počastio kišom, to nije bio razlog da se na piknik odazove veliki broj naših sestara i braće.

Predramazansko omladinsko sijelo - isti dan održano je predramazansko druženje naše omladine, poslije akšam-namaza a poslije jacije je prikazan BiH film " Snijeg". Ovakva su druženja itekako potrebna našim mladim ljudima da se upoznaju kroz džamiju , razmjenjuju mišljenja, druže se kako bi bili zajedno i sačuvali svoje vrijednosti.

Da nam Allah dž.š. pomogne u našim dobrim namjerama i hajirli djelima i da nam Allah pomogne da našu djecu i omladinu sačuvamo od svake vrste iskušenja s kojima se danas mladi ljudi susreću u modernom vremenu, a upravo ovakva druženja mogu nam pomoći u našem cilju, uz Božiju pomoć.

Mubarek Ramazan - taj naš najdraži gost, donio nam je jednu posebnu sezonu dobra i mnogo sadržaja koje smo mi nastojali što je moguće više da iskoristimo kako na individualnom tako i na džematskom planu, ovdje u našem džematu "Deer Park". Nekako sa Ramazanom, sav naš društveni život se počeo odvijati u našem Islamskom Centru, koji je bio istinska osa naših druženja i okupljanja. Svakako tu su bile svakodnevne ramazanske aktivnosti, počev od zajedničkog klanjanja dnevnih namaza, koji su bili izuzetno posjećeni a naročito sabah - namaz kome je prisustvovalo i preko 60 džematlija, učenje mukabele, zajednički iftari- koji su posebno imali svoj efekat i svoju draž, jer su okupljali porodicu ali i prijatelje. Pored iftara u kućama , mnoge džematlije su organizovale iftare u Islamskom Centru , koji je bio istinski centar naših aktivnosti. Teravih-namaz smo klanjali 2 sahata po akšamu što je olakšalo svim džematlijama da dođu u džamiju iako su i po 40 km daleko od džamije. Vrijeme prije teravih namaza smo iskoristili za vazove i nasihate (upučivanje savjeta i poruka našim džematlijama), što su svi prisutni itekako s pažnjom i velikim interesovanjem pratili I nadamo se okoristili onim što su čuli od svojih imama. Organizovana su i sedmična predavanja za žene koja su također imala veliki značaj.Ono što krasi ovaj naš džemat I naše džematlije jeste pomoć drugima I potrebnima, pa su se i ovog Ramazana naše džematlije odazvali akciji prikupljanja zekata I sadekatu-l-fitra, pomoći izgradnje Bošnjačkog Islamskog Centra u džematu Brisbone , kao i pomoći svojim najbližim I potrebnima u našoj domovini BiH.

Posebno možemo izdvojiti obilježavanje Mubarek noći Lejletu-l-Bedra, te najveće pobjede Muhammeda a.s. i muslimana u povijesti, kada smo imali u džematu veliki omladinski iftar na kome je bilo oko 70 omladinaca i omladinki, i obilježavanje Velike noći Lejetu-l-Kadr, noći koja je bolja od 1000 mjeseci, noći početka objave Kur'ana Časnog, pored prekrasnog programa koji su izveli polaznici mekteba, poslije teravih namaza, tu noć je bio I tradicionalni džematski iftar, na kome je bilo prisutno preko 100 džematlija, a svakako klanjala se i zajednička nafila u povodu ove Mubarek noći na kojoj je bio prisutan veliki broj naših džematlija naročito nas raduje prisustvo naše omladine. U noći oslobođenja Mekke sjetili mo se naših najboljih sinova, naših Šehida, pred čiju dušu smo proučili Jasini šerif i Kelimei tewhid.

Deer-Park-dr.Fatic

Ovog Ramazana su nas posebno obradovali i naši ramazanski gosti, naši vaizi koji su nam još više uljepšali ovaj naš Ramazan i sva ova naša ramazanska druženja. U posjetu našeg džemata u organizaciji Mešihata Islamske zajednicu u Australiji, ispred Rijaseta IZ u BiH naš gost je bio Uvaženi dr. Almir Fatić, profesor na FIN-a u Sarajevu, koji je zaista svojim lijepim savjetima i komentarom određenih Kur'anskih sura plijenio pažnju prisutnih. Da ga Allah dž.š. nagradi za njegov trud i angažman. Drugi naš gost je bio dr. Omer Spahić profesor na Islamskom Fakultetu u Maleziji, koji je također svojim predavanjima ulijevao veliku nadu u srca svih prisutnih. Uistinu gostovanje naših cijenjenih gostiju naišlo je na veliko oduševljenje svih naših džematlija i želju za ponovnim susretom , ako Bog da.

Deer-Park-dr.Omer

Moram naglasiti, da je atmosfera i ambijent u toku ovog mubarek mjeseca bila na jednom zavidnom i visokom nivou, džamija je skoro bila puna svaku noć, a naročito za Mubarek noći, druženja džematlija su bila i poslije teravih namaza uz kahvu , kolač, lijepu besjedu , lijep osmijeh, malo šale, svega onog što nam je potrebno u ovom grubom vremenu. Moramo se zahvaliti Džematskom Odboru na dobroj organizaciji, kao i svim našim džematlijama na razumjevanju i svakako onim džematlijama koji su dežurali za vrijeme teravih namaza. Generalno, Ramazan je bio poseban i posebna radost za sve vjernike i vjernice i duhovni preporod  za svakoga i na individualnom i na kolektivnom planu, a pravi ukras naše džamije i ovog ramazana je bila naša omladina, da ih Allah dž.š. sačuva svake vrste iskušenja.

Dolazak Bajramskih dana, svakako za sve nas je kao kruna ramazanskih ibadeta kada svaki vjernik i vjernica očekuju Allahovu nagradu za svoj trud i žrtvu koju su uložili u toku ramazanskih dana. To posebno veselje i  radost Bajrama, manifestovalo se u našem džematu , kao i  u svim našim džematima na najljepši način prvoga dana Bajrama u nedjelju, kada smo mogli vidjeti prepun Islamski Centar naših džematlija koji su došli da klanjaju bajram namaz i tako podijele radost međusobno sa ostalom braćom, ali i da radost Bajrama, nakon klanjanja namaza podijele sa svojom porodicom, rodbinom prijateljima i komšijama, da se sjete svojih umrlih, svojih Šehida, i da obiđu bolesne a naravno da poklonima obraduju svoje najmlađe, bajramskim paketićima i svoje najmilije bajramskim poklonima. Bajram namazu je prisustvovalo preko 1800 džematlija, što je najbolji garant da ćemo ako Bog da, uz Allahovu pomoć i mi Bošnjaci ovdje u dalekoj Australiji očuvati svoje vrijednost svoju vjeru, kulturu, tradiciju, običaje, svoj jezik i svoj identitet. Nakon bajram namaza i ovdje je običaj kao u našoj prelijepoj Bosni i Hercegovini da se džematlije međusobno zijarete i tako prenose bajramsku radost jedni na druge, jer ako se radost nema s kim podijeliti onda se radost pretvara u još veću tugu.

Deer-Park-Bajram

Bajrami su dani radosti, pa ćemo ako Bog da, u džematu "Deer Park" organizovati veliko  bajramsko sijelo koje okupi preko hiljadu Bošnjaka i Bošnjakinja, a ovaj ćemo Bajram obilježiti i u sportskom duhu tako što ćemo organizovati dva velika bajramska turnira u malom nogometu i šahu.

Na kraju ove džematske ramazanske Bajramske razglednice iz daleke Australije, molim Allaha dž.š. da nam svima ukabuli naš post, naše dove, sve naše Ibadete, da bajramski dani budu dani našeg oprosta i da nam Allah dž.š. pomogne da očuvamo naše vrijednosti i u našoj dragoj domovini ali i u svim našim domovinama u kojima živimo kao jedan narod, koji svoju ljepotu ima priliku pokazati svima u svijetu.

Priredio:  Muhamed ef. Đidić