A+ A A-

Centralni omladinski iftar u Norrköping

Svake godine i svakog ramazana Izvršni odbor MOS-a/BeMUF-a ukazuje povjerenje različitim lokalnim omladinskim organizacijama da u ime MOS-a/BeMUF-a organizuje Centralni zajednički iftar za sve omladince i omladinke ispred svih džemata i omladinskih organizacija u okviru istih.

Tako je ovog ramazana povjerenje ukazano Odboru omladinske organizacije u Norrköpingu.

Iftar-Norkeping-2009-2

Prihvatajući se ukazanog povjerenja omladina u okviru IZ Norrköping i BOO Norrköping je od početka ramazana svakodnevno radila na pripremi ovoga iftara želeći da iftar bude organizovan na što je moguće bolji način.

Tako je 12.09.2009 održan centralni omladinski iftar u mesdžidu IZ-e Norrköping, sa organizacijom od strane Bošnjačke omladinske organizacije (BOO) i u pokroviteljstvu Muslimanskog omladinskog saveza Švedske - MOS (BeMUF).

U izuzetno lijepoj atmosferi i divnom druženju okupila se omladina iz mnogih gradova Švedske. Medu ostalim su prisustvovale i omladinske organizacije iz džemata i gradova Stockholm, Göteborg, Gislaved, Värnamo, Jonköping, Örebro, Karlstad, Vagnhärad, Nyköping i Halmstad.
Osim iftara i namaza bile su također pripremljene i druge aktivnosti kao što su predavanja, kviz u obliku takmičenja općeg i islamskog znanja. Za omladinu je također bio organizovan i planiran program sa iznenađenjima kao i učenje ilahija.

Bilo je zadovoljstvo vidjeti veliki broj omladine na ovom lijepom susretu i da je program uspiješno ispunio očekivanja organizatora a i gostiju. Nadamo se da je ovaj događaj ostavio lijepe i dugotrajne utiske u srcima naše omladine.

Uz ovu priliku želimo da se zahvalimo BOO i svima koji su omogućili ovaj divni susret (IO BeMUF-a), svima koji su aktivno radili na pripremi i realizaciji te posebno predsjedniku BOO i glavnom organizatoru susreta, Edinu Avdiću i Ezmiri Nuhanović koja se o svemu brinula.

Iftar-Norkeping-2009-1

Zamolili smo neke od njih za mišljenje i utiske o iftaru:

Ezmira Nuhanović: „Bilo je jako fino i prošlo je kao što smo i planirali. Predavanje i ostale programske zabave, kao kviz su bili veoma poučni i zanimljivi. Gosti su se zahvalili na tako lijepom dočeku i bili vrlo zadovoljni s cijelim iftarom. Mislim da smo mi to dobro organizovali tokom tih 10 dana i ja sam puno zahvalna što sam bila jedna od onih koji smo organizovali centralni iftar. Bilo mi je veoma drago kad sam čula povratnu informaciju od gostiju. Nadam se da su svi bili zadovolji kao što smo mi."

Eniz Gigović, predsjednik BeMUF-a: "Drago mi je da se vidimo i da tradicija organizacije centralnog iftara ide i ove godine. Jako je veliki odziv omladine i ove godine i to nas raduje. Možda je ovdje u mesdžidu malo potjesno, ali neka, to je dobro, ‘bliži smo jedni drugima'. Vidimo da organizacija teče dobro te se nadamo da će ovo biti svake godine radost novog susreta naše omladine."

Priredio: Zekerijah ef. Čajlaković