A+ A A-

Porodice šehida ne smiju da budu ponižene i obezvrijeđene

sehidsko-mezarjeNa šehidskom mezarju Poljak kod Sanskog Mosta jučer se okupilo više stotina građana da obilježe 14 godina od masakra nad 65 civila, koje su 18 dana prije oslobođenja Sanskog Mosta u selu Sasina strijeljali pripadnici "Tigrova".
Suze su pratile još jedno bolno sjećanje na tragični kraj 65 nesrba koji su u dva autobusa  odvedeni makadamskim putem prema Banjoj Luci i pobijeni u podnožju srušene katoličke crkve. Potom se građani posjetili šest kilometara udaljenu  Sasinu i lokaciju svirepog smaknuća civila 21. septembra 1995. godine.

U znak sjećanja na 34 šehida sa područja općine Kreševo od kojih je najmlađi borac imao 16 godina kada je poginuo, imam Adnan ef. Bajraktarević proučio je šehidsku dovu.

Najhrabrijim sinovima

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na šehidskom spomen -obilježju u Kaknju obilježen je Dan šehida. Veliki broj vjernika iz svih džemata kakanjske općine na mezaristanima se  prisjetio najhrabrijih sinova BiH. Centralno obilježavanje upriličeno je na mezaristanu u mjestu Desetnik kod Kaknju, nakon čega je proučen mevlud u Čaršijskoj džamiji.

Dan šehida juče je tradicionalno obilježen na Centralnom šehidskom mezarju u Travniku gdje je pred velikom brojem građana iz srednje Bosne i Bosanske krajine položeno cvijeće i proučen Jasin. Travnički muftija mr. Nusret ef. Abdibegović ukazao je na propuste u odnosu zvaničnih institucija spram porodica šehida i drugih boračkih kategorija.

- Ono što im nedostaje u državi koja se zove Bosna i Hercegovina treba da im bude dostupno, da budu sretni što su porodice šehida, a ne da budu poniženi i obezvrijeđeni. Danas govorimo u njihovo ime i želimo da na šalterima budu prepoznati da su porodice šehida, a ne da budu vraćeni sa pregleda jer nemaju pečat zdravstvenog osiguranja, da djeca šehida dobiju stipendije i budu prioritetno zaposlena - kazao je muftija Abdibegović.

Učenjem Fatihe u Vitkovićima kod Goražda odata je počast poginulim borcima i civilnim žrtvama rata iz ovog naselja, a djeca šehida otkrila su spomen -ploču na hair -česmi izgrađenoj u znak sjećanja na borce 7. bataljona 31. drinske udarne brigade.

U organizaciji Medžlisa IZ Donji Vakuf, Organizacije porodica šehida i poginulih boraca i Općine upriličen je zajednički obilazak šehidskih mezarja na području donjovakufske i susjedne bugojanske općine, gdje je ukupano i najviše donjovakufskih boraca. Na  šehitlucima u Kotezima, Gračanici, Poriču, Donjićima, Ždralovićima, Pruscu proučeni su Jasin i dova pred duše šehida. U donjovakufskom naselju Suhodol proučeni su Jasin i dova pred duše stradalih Mrkonjičana.

Darovi studentima

Naime, 13. septembra 1995. godine Vojska RS prilikom povlačenja strijeljali su grupu civila u naselju Oborci, 24 Bošnjaka i četiri Hrvata. Dan kasnije, prilikom ulaska u napušteno selo pripadnici Armije RBiH pronašli su 28 streljanih osoba za koje se kasnije utvrđeno da su bili dio radnog voda iz Mrkonjić Grada. Ubijeni Bošnjaci ukopani su na lokalnom mezarju.

U Tužilaštvu BiH postoji predmet koji se odnosi na zločin počinjen u Oborcima, ali do sada niko od počinilaca ovog zlodjela nije izveden pred lice pravde.

Povodom Dana šehida glavni imam i predsjednik Medžlisa IZ Žepče Izet ef. Efendić i Armin Beća upriličili su u Medžlisu prijem za studente djecu šehida, kojima uručeni prigodni bajramski pokloni i novčane hedije. I Udruženje porodica šehida i poginulih boraca "Zambak" studentima je ovom prilikom izdvojilo iz članarine prigodne novčane priloge koje je uručila predsjednica Nedžida Tabaković.

Počasni vod

Prilikom jučerašnjeg obilježavanja Dana šehida u Travniku, prvi puta bio je postrojen i počasni rendžerski vod Oružanih snaga BiH, na ćemu su predstavnici šehidski porodica posebno zahvalili ministru odbrane BiH Selmi Cikotiću.

Mevlud u Aziziji u Orašju

Poslije proučenog mevluda u džamiji Aziziji u Orašju građani su obilaskom šehidskih mezara obilježili Dan šehida.

- Zahvaljujem vam se što ste u ovako velikom broju danas ovdje te vas molim da iduće godine ovdje bude što više djece a do tada im ispričajte priču o bosanskim šehidima koji ne smiju nikada biti zaboravljeni - rekao je Salem ef. Kanlić, imam oraške džamije.

Svako okupljanje porodica stradalih je poziv na pravdu

Porodice nestalih, bivši borci, predstavnici IZ i bošnjačkih udruženja "Preživjeli logoraši" i "Fondacija mezarje 92" okupili su se na šehidskom mezarju Veljaci kako bi odali počast bratunačkim šehidima.

U Veljacima se na sve strane mogla vidjeti uplakana lica nadvijena nad mezarlucima članova porodice. Rame uz rame tješile su se i sestre Remzija Hadžibulić i Zineta Hodžić. Njihovi sinovi Husnija Hadžibulić i Džemo Hodžić ubijeni su na svirep način u logoru Osnovne škole „Vuk Karadžić" s početka rata.

Sa njima je bila i Šefika Ramić. Izgubila je sina Seada (19) i još uvijek čeka na njegovu ekshumaciju. Za smrt njihovih sinova niko nije odgovarao.

Autor: E. D. A

(www.dnevniavaz.ba)