A+ A A-

Trogodišnjica dodjele prvih halal certifikata u BiH

halal-logovijestU danima Ramazanskog bajrama Agencija za certificiranje halal kvalitete obilježila je trogodišnjicu dodjele prvih halal certifikata u Bosni i Hercegovini. Svečana cermonija organizirana je u prostorijama Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, treći dan bajrama, 22. septembra 2009. godine. Svečanosti su prisustvovali predstavnici ambasada u BiH, nadležnih državnih institucija, Islamske zajednice u BiH i regiona, predstavnici halal certificiranih kompanija, drugi pozvani gosti i mediji.

Ovom prilikom predstavnicima diplomatskog, javnog, kulturnog, političkog života i medijima predstavljena su postignuća Agencije u protekle 3. godine rada twei da prezentiramo naše planove za budućnost.

U okviru svečanosti upriličena je video prezentacija o dosadašnjem uspješnom radu Agencije, halal certificiranim proizvođačima i svjetskom halal tržištu kao i dodjela halal certifikata za 7 certificiranih kompanija. Agencija za certificiranje halal kvalitete je specializirana ustanova Islamske zajednice u BiH koja je osnovana u februaru 2006. godine s ciljem da zadovolji potrebe proizvođača i potrošača koji žele da njihovi proizvodi budu dozvoljeni muslimanima za upotrebu - halal.

Prvi halal certifikati dodjelji su u septembru 2006. godine. Agencija je do sada certificirala 42 kompanije sa područja Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije što predstavlja broj preko 1500 halal certificiranih proizvoda. U procesu certificiranja nalazi se preko 20 kompanija iz BiH i regiona. Rezultat kvalitetnog i uspješnog rada Agencije u oblasti halal certificiranja proizvoda i usluga rezultiralo je rangiranjem Agencije u „TOP 5" na svijetu (od 180 halal institucija).

Kako bi se unaprijedio rad i aktivnosti unutar Agencije uspješno je implementiran sistema upravljanja kvalitetom ISO 9001:2008. Certifikacijski audit ISO standarda sprovela je agencija SGS iz Sarajeva. Agenciji je ovom prilikom uručen certifikat ISO 9001:2008 što predstavlja prvi implementirani sistem

upravljana kavlitetom u ovaku instituciju na području BiH i regiona. Agencija intenzivno radi na aktivnostima vezanim za potpisivanje sporazuma o suradnji u poslovima halal certificiranja na području Makedonije kao što je to postignuto sa Islamskom zajednicom Crne Gore.

Za sve prisutne Agencija je u suradnji sa halal certificiranim proizvođačima priredila „halal sofru" sačinjenu od halal certificiranih proizvoda sa područja BiH i regije.

 

Agencija za certificiranje halal kvalitete

Sarajevo, 22. septembar 2009. godine