A+ A A-

Dan šehida obilježen širom Bosne i Hercegovine

Sehidsko_Mezarje-KosevoNakon toga, u musalli ovog kompleksa, klanjan je podne-namaz i proučen tevhid, kojem su, pored glavnog srebreničkog imama Damira ef. Peštalića, prisustvovali svi podrinjski imami.

Nekoliko hiljada građana iz cijele BiH i inostranstva danas su povodom Dana šehida posjetili Memorijalni centar Potočari, gdje su položili cvijeće i odali počast svim žrtvama genocida iz jula 1995. godine.

Nakon toga, u musalli ovog kompleksa, klanjan je podne-namaz i proučen tevhid, kojem su, pored glavnog srebreničkog imama Damira ef. Peštalića, prisustvovali svi podrinjski imami.

Pored posjete Momorijalnog centra, danas je organizovan obilazak i svih mezarja na području srebreničke opštine, na kojima su učeni Jasin i Fatiha.

Ove vjerske obrede predvodili su mjesni imami iz Osata, Luke, Sućeske, Dobraka, Osmača i Potočara kod Srebrenice.

Dan šehida obilježen i u Tuzli

Za Dan šehida je Medžlis IZ Tuzla organizovao prijem za članove porodica šehida i poginulih boraca sa područja općine Tuzla.

Prema riječima predsjednika Medžlisa IZ Tuzla Amira ef. Karića, ovo je dan sjećanja na braću, sinove, očeve i prijatelje koji su pali za odbranu domovine i koji su nosili ljubav za ovu zemlju, a nikako mržnju prema bilo kome.

- Obilježavajući Dan šehida želimo otrgnuti od potencijalnog zaborava sjećanje na naše najmilije. Za njih izlazimo na mezarja, na šehitluke, učimo dove za njih i sjećamo se zaloga koji su za dali za našu slobodu, a to je život, nešto najvrijednije što su mogli dati - istakao je ef. Karić.

Jasin i dovu učili imami Medžlisa IZ Bihać

Dan pomena na one koji su dali živote za odbranu domovine dostojanstveno je obilježen i u Bihaću. Brojni građani, vjernici, članovi šehidskih porodica te predstavnici boračkih i šehidskih organizacija, izvršne i zakonodavne vlasti USK-a i Općine Bihać posjetili su gradsko groblje „Humci", te na spomen-obilježju poginulim braniteljima Bihaća položili cvijeće i odali počast.

Jasin i dovu šehidima učili su imami Medžlisa Islamske zajednice Bihać, predvođeni bihaćkim muftijom Hasanom ef. Makićem. U prikladnom obraćanju muftija Makić je istakao važnost obilježavanja ovoga dana, koji je veoma značajan u životu svih bosanskih muslimana, a posebno članova porodica šehida.

Dan Šehida na Pištalinama i u Jezerskom

Povodom Dana šehida, na bosanskokrupskim šehitlucima u Pištalinama i Jezerskom okupio se veliki broj onih, čiji su najmiliji sahranjeni na tim mjestima, ali i veliki broj onih koji na današnji dan obilaskom šehidskih mezarja odaju posebno poštovanje svojoj rodbini, komšijama, prijateljima, sugrađanima i saborcima.

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović sa suradnicima prvo je obišao šehitluke u Jezerskom, gdje je položio cvijeće i proučio Fatihu ispred portala s imenima svih šehida ukopanih na tom mezarju, a potom je položio cvijeće i proučio Fatihu i na turbetu komandanta Mirsada Crnkića.

Halitović je obišao i šehitluke u Pištalinama, gdje je također položio cvijeće i proučio Fatihu pred duše šehida. Jasin i dovu na šehitlucima u Pištalinama i Jezerskom proučili su imami Medžlisa IZ Bosanska Krupa.

Obilježen dan šehida i u Mostaru

U organizaciji boračkih udruženja s područja Mostara, te Islamske zajednice (IZ) Mostar danas je prigodnim obilaskom šehidskih mezarja na nekoliko lokacija obilježen Dan šehida.

Tako su predstavnici boračkih udruženja i IZ Mostara obišli mostarske Šehitluke, harem kod Karadžozbegove džamije, harem u naselju Balinovac, harem u Liska parku i Podharem.

Prigodnim govorima velikom broju prisutnih obratili su se muftija mostarski hadži Seid efendija Smajkić, te glavni imam Medžlisa IZ Mostar Salem efendija Dedović.

Nakon obilaska pomenutih lokacija u mostarskom naselju Brankovac odmah do zgrade Radio-televizije Mostar podignuta je spomen ploča borcu 4. Korpusa Armije RBiH Halilu Džemiću, koji je svoj život izgubio na tom mjestu 1993. godine.

Inicijativu za podizanje spomen ploče pokrenulo je "Udruženje za povratak BiH", zajedno s Udruženjem "Zlatni ljiljani", te drugim boračkim udruženjima.

Proučena fatiha na mezarima u Bosanskoj Krupi

Povodom drugog dana Ramazanskog bajrama, koji se obilježava i kao Dan šehida, na bosanskokrupskim šehitlucima u Pištalinama i Jezerskom okupio se veliki broj onih, čiji su najmiliji sahranjeni na tim mjestima, ali i veliki broj onih koji na današnji dan obilaskom šehidskih mezarja odaju posebno poštovanje svojoj rodbini, komšijama, prijateljima, sugrađanima i saborcima.

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović sa suradnicima prvo je obišao šehitluke u Jezerskom, gdje je položio cvijeće i proučio Fatihu ispred portala s imenima svih šehida ukopanih na tom mezarju, a potom je položio cvijeće i proučio Fatihu i na turbetu komandanta Mirsada Crnkića.

Halitović je obišao i šehitluke u Pištalinama, gdje je također položio cvijeće i proučio Fatihu pred duše šehida. Jasin i dovu na šehitlucima u Pištalinama i Jezerskom proučili su imami Medžlisa Islamske zajednice Bosanska Krupa. Organizator obilježavanja Dana šehida bila je Općinska organizacija šehida i poginulih boraca.


(ONASA)