A+ A A-

Delegacija IZ-e u Crnoj Gori u posjeti turskom muftijstvu Alanija

alanya-turskaNa poziv muftijstva Alanije obavljena je trodnevna zvanična posjeta delegacije Islamske Zajednice, koju su sačinjavali: reis Rifat ef. Fejzić, zamjenik direktora Medrese prof. Rahman ef. Kačar, predsjednik Odbora IZ-e Ulcinj Lativ-Avdo Gorana i glavni imam Ulcinja Redžep ef. Lika. Nakon srdačnog dočeka od strane muftije Alanije Ahmet Hamdi Baspinara, delegaciju predvođenu našim reisom su primili i kajmakam i predsjednik Opštine Alanija Hulusi Dogan i Hasan Sipahiolu.
Prvi dio svog obraćanja domaćinima reis Fejzić je iskoristio da ih upozna sa Crnom Gorom, te položajem Islamske zajednice i muslimana u njoj. U drugom dijelu, on je domaćinima prenio zahvalnost na finansijskoj podršci koju Alanija pruža u izgradnji Marinarve, „Džamje pomoraca" u Ulcinju.
Predsjednik Opštine Alanije, Hasan Sipahiolu je izrazio želju za tradicionalnim bratimljenje Opštine Alanije sa „manjim bratom", kako su Ulcinj u Alaniji uobičajili zvati.
Uz zahvalnost na posjeti, koju su propratili svi lokalni elektronski i printani mediji domaćini su reisu dali obećanje da če doći na otvaranje Marinarve džamije u Ulcinju.
Naša delegacija se susrela i sa dobrotvorom koji je za izgradnju Marinarve džamije dao preko 200 000 €, a koji je insistirao na svojoj anonimnosti. Poštujući volju ovog vakifa i vrijednog čovjeka nećemo objavljivati njegovo ime, jer je sam rekao: „Dovoljno mi je to što Allah zna za moje dobročinstvo."
Impresije naše delegacije mogu se sažeti tvrdnjom da se Alanija može nazvati ovozemaljskim Džennetom, sa sa svojih 120 000 stanovnika i 312 džamija.
Valja napomenuti da je naša delegacija Lejletu-l-Kadr dočekala klanjanjem teravije u centralnoj džamiji u Alaniji. Nakon teravije, muftija Ahmet Hamdi je uputio va'zu-nasihat, a putem sistema audio resivera ovaj vaz se slušao uživo i istovremeno u svim džamijama na području muftijstva. Značajan dio svog obraćanja posvetio je delegaciji IZ-e Crne Gore.
Prigodan program koji se uživo pratio u svim džamijama začinilo je učešće zamjenika direktora za nastavu Medrese u Podgorici, prof. Rahmana Kačara. Njegovo učešće u više navrata, kroz učenje Kur'ana i ilahija izazvalo je salvu oduševljenja ovog ogromnog vjerničkog auditorijuma.
(www.monteislam.com)