A+ A A-

Veličanstvena noć u zidinama Ferhadije

dzamija-ferhadijaUspravljamo našu Ferhadiju i gradimo sebe, zidamo kamen lje­potice i učvršćujemo vjeru, ali tek sa zvaničnim otvaranjem ove džamije uslijedit će velike pro­mjene. Mi ćemo tada riješiti mnoge nedoumice u sebi, ali će se isto desiti i u bh. politici i našoj državi. Kada Ferhad-pašinu dža­miju oživimo, svim muslimani­ma vratit ćemo dušu, a Bosni živ­ot!

 

Vraćanje na mjesto

Poručio je to izaslanik Rijaseta Islamske zajednice u BiH, hadži Muhamed ef. Salkić, preksinoć u Banjoj Luci, gdje su nakon 16 go­dina među zidinama Ferhadije stotine muslimana klanjale zaje­dnički mevlud koji je organizirao Medžlis IZ Banja Luka.

Na mevludu su bili brojni vje­rski i politički zvaničnici, a oda­zvao se očekivano veliki broj vjer­nika iz BiH i dijaspore. Prije toga priređen je iftar u Dolačkoj džamiji, kojem su, također, prisu­stvovali muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, glavni banja­lučki imam Mensur ef. Spahić, svi banjalučki imami, ef. Salkić, predsjednik Medžlisa IZ Banja Luka Kasim Mujičić, potpredsje­dnik SDA Bakir Izetbegović, mi­nistar za izbjegla i raseljena lica RS Omer Branković i brojni pri­jatelji Muftijstva banjalučkog.

- Dugih 40 godina islam je bio izložen degradaciji i sasvim je pr­irodno da sada imamo potrebu vraćati na pravo mjesto ono što nam je onemogućavano. Ferhadija je suština svih drugih naših si­mbola, naših biblioteka, džamija, historijskih sadržaja, ali i razvoja bošnjačkog bića i vjerske obnove - rekao je ef. Salkić.

Veličanstvena noć bila je dir­ljiva za sve muslimane koji su pr­eksinoć klanjali u Ferhadiji. Slike nezapamćenih emocija pred ba­njalučkom džamijom govorile su o osjećanjima stotina dirnutih li­ca koja su nijemo grlila osvijetlje­nu građevinu u centru građa. Ovaj trenutak je poseban, rekli su nam, jer predstavlja susret s najr­anijim uspomenama.

 

Putokaz svima

- Nema trenutka da ne pomi­slim na Ferhadiju. Nije ona značajna samo za život Bošnjaka nego i za srpsko, hrvatsko i jevrejsko stanovništvo. Putokaz i dio života svima je onima koji su odr­astali u ovom gradu. Moj prijatelj Vlado, koji je pravoslavac, godi­nama govori: „Žena i ja prošetamo jedan krug oko Ferhadije." A Ferhadije nema?! Dakle, ona ipak živi, ona je u bićima onih ko­ji znaju suštinu ovog grada, bez obzira na to koje su vjeroispovije­sti. Zbog toga sam vam ovo i is­pričao - izjavio je za „Dnevni avaz" Banjalučanin Abdurezah Dizdarević.

 

Srce muslimana

- Iz Njemačke sam s porodi­com došla da večeras uživam. Fe-rhadija je srce muslimana. Mnogi od nas morali su devedesetih go­dina napustiti rodni grad, ali to srce nije prestajalo kucati. Svaki, i najmanji kamen nama predsta­vlja život. U zidinama Ferhadije su naši prvi odlasci u džamiju, prve šetnje, uspomene na sve ba-jrame, na poglede roditelja, svečanosti. To smo mi i zbog toga ova džamija nikada nije prestaja­la živjeti - ispričala nam je preksi­noć Šerifa Memišević.

 

(Dnevni avaz, 16.09.2009. godine)