A+ A A-

Noć Lejletu-l-kadr obilježena u crnogorskim džematima

U džematima većih gradova Crne Gore sinoć je obilježena velika noć mjeseca ramazana, noć Lejletu-l-kadr. Dio atmosfere i način na koji su crnogorski muslimani iskazali svoje razumijevanje ove mubarek noći može se vidjeti iz teksta koji slijedi.

 

U Podgorici obilježena noć Lejletu-l-Kadra

Povodom obilježavanja najznačajnije mubarek noći Lejletu-l-Kadra, večeras u Podgorici su se održali prigodni programi. U Starodoganjskoj džamiji pred mnogobrojnim džematom prof. Džemo ef. Redžematović je održao poučno predavanje, govoreći o vrijednostima ove mubarek noći Lejletu-l-Kadra i preporučenim djelima.

le-kadr-Podgorica

" Mi smo ga počeli objavljivati u Noći Kadr. A sta ti mislis sta je Noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci. Meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake. Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane." (El- Kadr,1-5)

Aiša, r.a., prenosi da je upitala Poslanika, a.s.: "O Božiji Poslaniče, ako ja saznam koja je Noć Lejletu-l-Kadr, šta ću u njoj govoriti? On joj je rekao da treba moliti ovim riječima: "Allahumme, inneke afuwwun tuhibbu-l-afwe fa'fu anni!" "Moj Gospodaru Ti grijehe opraštaš, voliš oprostiti, pa meni oprosti". (Ahmed, Ibn Madže, Tirmizi).

"Lejletu-l-Kadr je najblagoslovljenija Noć. Osoba koja propusti tu Noć je zaista propustila veliko dobro" - naglasio je Redžematović.

 

Pored džematlija, tu su bili i sekretar Mešihata IZ-e Bajro ef. Agović i muftija Jusuf ef. Đoković.
Takođe u Osmanagića džamiji je održan prigodan program, pored predavanja koje je održao Ismail ef. Dacić, organizovan je hor, izvodeći ilahije i kaside povodom ove mubarek Noći.

 

 

Program povodom mubarek noći Lejletu-l-kadra i noćni namazi u Bijelom Polju

 

Povodom mubarek noći Lejletu-l-kadra, u bjelopoljskim džamijama večeras je upriličen prigodan program. Na zajedničkom iftaru u Rasovu gost je bio hafiz Abdurrahman ef. Kujević, koji se prisutnima obratio prigodnim predavanjem. Nakon toga, hafiz Kujević je teravih namaz klanjao u centralnoj džamiji u Bijelom Polju. Prisutnima se obratio poukama i porukama kako da se za Džennet i džennetske ljepote trude tragajući za blagodatima kaderske noći.

le-kadr-bijelo-polje

Nakon toga, glavni imam Enis ef. Burdžović se musafiru zahvalio na mudrim savjetima, i pozvao džematlije da se - praksom ranijih godina okupe u ponoć u gradskom džematu da bi odatle, klanjajući noćni namaz započeli obilaske ostalih džamija.

Prepuna centralna džamija je okupila mahom omladinu iz većine bjelopoljskih džemata. Klanjajući noćni namaz u gradskom džematu za hafizom Džemilom Džemailijem, Enis ef., je podsjetio da je noć kaderska noć objave Kur'ana, te da samo najkraćom svojom surom Kur'an vjernicima nudi kevser, vrelo sa kojeg vjernici koji popiju gutljaj vode nikada za svu vječnost neće osjetiti žeđ. Nakon toga, vjernici su se zajednički uputili džematima u Rasovu, Sutivanu i Gubavču, gdje su klanjani dobrovoljni namazi za hafizom Džemailijem.

 

Noćni namaz - "Kijamu-l-lejl" u Baru i Ulcinju

U Baru i Ulcinju se redovno klanja Kijamu-l-lejl, noćni namaz - počev od 21. noći mubarek mjeseca Ramazana. U Baru ovaj namaz predvode hafizi iz Egipta, hafiz Fethi Abdulhamid Mekkavi i hafiz Fevzi Fethi Abdulhamid, dok je u Ulcinju imam hafiz Enes Hyka, 13-to godišnji hafiz iz Tirane. Pored hafiza tu su i imami gradskih džamija.

le-kadr-ulcinj-2009

U Baru se noćni namaz klanja u Omerbašića i Škanjevica džamiji. Ovaj namaz u Ulcinju se redovno odvija sa početkom u 02:45 u džamiji Vrhpazar, gdje se obavlja i i'tikaf. Pored hafiza koji predvode namaz u Ulcinu tu su i imami gradskih džamija, Mr. Suad ef. Ukoshata, Mirsad ef. Mučaj i Nusret ef. Cenaj.

Posjećenost ovom namazu je vrlo velika i prelazi brojku džematlija na teravih namazima.

(www.monteislam.com)