A+ A A-

Zajednički iftar u Parizu

Dana 12.09.2009. godine,  23. dana mubarek mjeseca Ramazana, u prostorijama CCB-Džemat Pariz organiziran je zajednički Iftar za članove džemata.

Domaćin Iftara bio je predsjednik džemata hadži Sefadil Ličina sa svojom suprugom Muzaferom.

Teravija-namaz-Pariz-2009

U prelijepom iftarskom ambijentu u punoj džamiji miješali su se osjećaji ramazanskog raspoloženja. Sticao se utisak kao da smo u zavičaju, kao da nismo daleko nekoliko hiljada kilometara od svoje lijepe rodne grude, voljenog Sandžaka i prelijepe Bosne i Hercegovine.

U trenucima iftarske dove svaki ponaosob poželio je za sebe ono što mu je najneophodnije a što se može tražiti od Gospodara svjetova, a svi su u horu ponavljali:  "Allahu ojačaj nam snagu, sačuvaj dostojanstvo, održi zajedništvo u vjeri i ne dozvoli da nam se dušmani podsmijavaju."

Imam u džematu Harun ef. Hodžić je poselamio sve prisutne i u ime domaćina zahvalio što su uzeli učešća u jednom ovako lijepom i hairli skupu i naglasio da je ovo naš posljednji zajednički Ramazan, jer se ima namjeru poslije Ramazana ako Bog da vratiti u domovinu i nastaviti sa radom na promoviranju lijepe riječi i hajra za našu uzvišenu vjeru Islam.  

Zenski-dio-dzemata-Pariz-2009

Iftarsku atmosferu uljepšali su musafiri ambasador BiH u Parizu g. Almir Šahović te proslavljeni fudbaler i bivši selektor reprezentacije Bosne  i Hercegovine Faruk Hadžibegić.

Poseban gost džemata u zadnjoj trećini Ramazana je i Musa Sanin koji je pozvan da svojim lijepim vazovima uljepša itekako lijepi ambijent ovog Ramazana. On je poslije iftara imao veoma nadahnuto predavanje koje je ostavilo dubok trag u dušama prisutnih vjernika, koji su i sa pokojom suzom u očima pratili svaku izgovorenu riječ.

Musa-Sanin-Vaz-Pariz-2009

Uz Dovu da uspjesi ovog pariškog džemata budu nastavljeni na svim poljima a posebno u izgradnji ličnosti vjernika koji će znati i poštovati svoju uzvišenu vjeru Islam ma gdje bili i živjeli završen je ovaj veliki skup i zajedničko druženje Bošnjaka u Parizu.

 

Priredio: Harun Hodžić