A+ A A-

Veliki iftar u Parlamentu Australije

Iftar-parlament-Australije-2009Australijski Parlament u saradnji s Australijskom multikulturnom asocijacijom (Australian multicultural Foundation) sa sjedištem u Melburnu, svake godine zajednički organiziraju Iftar u Velikoj dvorani Parlamenta Australije (Great Hall)  u Canberri. Ovom ifatru svake godine prisustvuje oko 200 specijalno pozvanih muslimanskih predstavnika iz cijele Australije. Ovogodišnji iftar priređen je 8. septembra. Iftar je počeo učenjem dove i odlomka iz Kur'ana koje je proučio Imam Yasmeen Bukhich. 

Prisutnima je nakon toga u ime najvišeg zakonodavnog tijela Australije toplu dobrodošlicu zaželila poslanica u parlamentu, Hon. Maria Vamvakinou, zastupnica federalne izborne jedinice Calwell u državi Victoria. Nakon toga govor je takođe održala Hon. Susan Ley, zastupnica za izbornu jedinicu Farrer u državi New South Wales. 

U ime suorganizatora iftara prisutnima se takođe nadahnutim govorom obratio g. Orhan Cicek, izvršni direktor Australijske multikulturne asocijacije a o značaju ramazanskog posta takođe je govorila g. Sureyya Cicek.

U toku iftara, pored specijalno pripremljenog parlamentarnog jemeka, dodjeljene su i brojne plakete i zahvalnice nekima od prisutnih gostiju u znak prizananja za njihov doprinos harmoničnom životu među pripadnicima različitih etničkih zajednica Australije a posebno za njihov rad na unapređenju odnosa između pripadnika Abrahamovskih religija: Islama, Kršćanstva i Judaizma koje koegzistiraju u Australiji. Pored brojnih muslimanskih predstavnika i zvaničnika australijske zakonodavne i izvršne vlasti, na iftaru je među prisutnima bio i veliki broj predstavnika diplomatskog kora iz Kanbere kao i brojni prijatelji Muslimana drugih vjera i svjetonazora. 

Bošnjake Sidneja i Islamsku zajednicu 'Gazi Husrevbeg' na ovom značajnom događaju predstavljali su g. Novalija Hodžić, mutevelija džemata Smitfild u zapadnom Sidneju i g. Senad Kovačević, blagajnik islamske zajednice Gazi Husrevbeg, član džematskog odbora džemata Penshurst koji je ujedno i administrator web portala 'Džemati Australije'.  

Bošnjački predstavnici su organizatorima iftara u Canberri takođe uručili izvinjenje glavnog imama prof. Saliha ef. Mujale i Jasmina ef. Bekrića, koji zbog njihovih obaveza u džematima nisu bili u mogućnosti ovom prilikom putovati u australijsku prijestolnicu Kanberu. 

Pomenuti iftar najveći je i najznačajniji ramazanski skup Muslimana Australije i kao takav je dokaz odličnih odnosa vlasti Australije i muslimanske zajednice. Pored pomenutog, širom Australije održane su desetine sličnih, manjih tzv. "institucionalnih iftara" među kojima su poznati iftar telekomunikacijske korporacije TELSTRA koji se svake godine priređuje u Sidneju u saradnji sa Islamskim Vijećem i korporacijom Etrhnic Communications (Etcom), zatim humanitarni iftar u organiaciji organizacije Human Appeal International te slični iftari u državnim parlamentima država New South Wales i Victoria, Queensland i mnogi drugi. 

Bošnjačka zajednica općenito, a Islamska zajednica Gazi Husrevbeg u Sidneju je ponosna da su se i njeni zvaničnici mogli odazvati ovom značajnom iftaru, što potvrđuje visoki nivo suradnje naše islamske zajednice s državnim organima Australije ali takođe svjedoči o visokom nivou integracije Bošnjaka u australijsko mulltietničko društvo. 

Služba za štampu i odnose sa medijima Mešihata Australije