A+ A A-

Peticija za vjeronauku i tužbe protiv direktora

sastanak-s-vjerouciteljima-n-pazar-2009Mešihat Islamske zajednice u Srbiji je danas organizovao sastanak sa vjeroučiteljima iz Tutina, Sjenice i Prijepolja a u povodu problema koji se javljaju na tim područjima vezano za izvođenje islamske vjeronauke u školama.

Sastanku je prisustvovao Glavni muftija Muamer ef. Zukorlić, član Vladine komisije za vjeronauku dr. Mevlud ef. Dudić i koordinator za vjeronauku muftija Rešad ef. Plojović.

Tom prilikom vođeni su razgovori sa vjeroučiteljima o problemima sa kojima se susreću i date su im smjernice i mjere koje trebaju sprovesti kako bi došlo do normalizacije stanja.

Također, na sastanku je najavljeno i potpisivanje  preticije od roditelja djece koja pohađaju vjeronauku koji će dati podršku vjeroučiteljima koji imaju legalna rješenja od Mešihata Islamske zajednice u Srbiji a potisana od člana Vladine komisije dr. Mevlud ef. Dudića

Na sastanku je najavljeno pokretanje krivičnih prijava  i tužbi protiv direktora škola koji krše zakon, ne poštuju instituciju Islamske zajednice, odbijaju vjeroučitelje sa legalnim rješenjem i primaju na posao lica koja nemaju adekvatno znanje i kvalifikacjie za obavljanje poslova vjeroučitelja niti legalna rješenja.

(www.islamskazajednica.org)