A+ A A-

Otkriven falsifikat

zilkicNadali su se da će njihova dobro skovana podvala uspjeti i da će sa Islamskom zajednicom biti gotovo za nekoliko nedjelja, po nekim najdalje za nekoliko mjeseci.

Laži su kratke noge, davno izrečena poslovica koja je zadnjih dvije godine bila na velikom ispitu istinitosti. Prateći aktivnosti paravjerskog krila Ugljaninove stranke oličenog u liku izdajica pod ahmedijama, ova poslovica mi se često vraćala u misli i uvijek sam se pitao da li je baš tako. Spomenuta grupa je uz podršku dobro znanih prijatelja iz podzemlja, vlasti i onih manje znanih iz tajnih službi uspjela da donekle manipuliše time ko predstavlja muslimane u Srbiji. Nadali su se da će njihova dobro skovana podvala uspjeti i da će sa Islamskom zajednicom biti gotovo za nekoliko nedjelja, po nekim najdalje za nekoliko mjeseci. Oni su uporno koristili sve svoje resurse i resurse pomenutih saveznika. Međutim, desilo se nešto što je izmaklo procjenama onih koji sve ovo pripremiše. Islamska zajednica, kao uostalom i muslimani širom svijeta, nisu toliko slabi i slijepi kako ih zamišljahu. Znaju muslimani i da se uspavaju, zaborave, da olako nekad preko nekih stvari prolaze, ali kada su u pitanju ovako krupne stvari onda se bude i ne dozvoljavaju. Suviše je blizu kolonijalizam koji je postavljao imame i muftije po svojoj mjeri, a ubijao one koji se drže principa Šerijata, da bi to danas prihvatili u srcu Evrope u Srbiji.

Internacionalizacija laži

Manipulacija koju su izveli nije ostala u granicama Srbije, nastojali su ubijediti muslimane širom svijeta da je normalno da Srbija ima svoju Islamsku zajednicu koja bi bila čak i duhovno odvojena od našeg naroda i duhovnog centra u Sarajevu. Toliko su insistirali na toj odvojenostik, bez imalo stida i odgovornosti, da se normalan čovjek pita gdje su granice stida, izdaje i licemjerstva. Poslali su emisare u Tursku, Crnu Goru, Saudijsku Arabiju, na Zapad. Turska je bila najznačajniji megdan gdje su se lomila koplja.

Diplomatski falsifikat

Ovih dana je izašla na vidjelo istinitost one stare poslovice: „U laži su kratke noge."
Bivši ambasador Republike Turske u Srbiji je poslao lažni izvještaj Ministarstvu spoljnih poslova da su se u Islamskoj zajednici u Srbiji održali izbori i da je, navodno, smijenjen muftija Zukorlić, a na njegovo mjesto izabran Adem Zilkić. Izvještaj Ambasade za Ministarstvo nije upitan, te je samim tim obavezujući za institucije u Turskoj. Ovo nam daje odgovor zašto su pučisti u prvim danima pokušaja puča imali neku vrstu podrške iz Turske. Međutim, pošto se radi o ozbiljnoj državi ovaj izvještaj je ispitan i nakon izvjesnog vremena i razvoja situacije otkriven je falsifikat i zavjera. Nedavna posjeta ministra spoljnih poslova Srbiji i Novom Pazaru doprinijela je da se istina dodatno objelodani.

Reislulema Turske odlučan

Kako je sve što pučisti rade propalo, uostalom kao i svaki falsifikat, tako je propao i njihov navodni prodor u Islamski svijet. Nedavno su u Saudijskoj Arabiji odbijeni za potpisivanje protokola za hadž. Bekir-ef. Makić, rukovodilac Službe za hadž pri Mešihatu, kaže da je prizor, kada im u oči saopštavaju da nemaju šta tražiti, vrlo ponižavajući te da to što doživljavaju emisari propale tvorevine vrhunac poniženja. Posjeta Reisuleme Turske Bosni i Hercegovini sasjekao je svaku mogućnost dalje manipulacije prema Turskoj. Glavni muftija je u višednevnom druženju sa Reisulemom Turske detaljno upoznao visokog gosta o pozadini problema u Islamskoj zajednici i načinu na koji su pokušali sprovesti tu podvalu. Reisulema Bardakolu je izričito naglasio da oni nisu imali nikakvu podršku Turske i da su sve navodne čestitke i izjave o podršci, kao i navodni susreti i saradnja obični falsifikati.

Pučistima ostao samo zvanični  Beograd

Kako je izdaja najgori vid poniženja, tako je i kazna za to najveća. Ako bi mjerili kazne koje može čovjek doživjeti na ovome svijetu, mislim da nema veće od one da čovjeka svi ignorišu i ne žele u svojoj blizini. Izdajice našeg naroda nisu možda bili svjesni cijene uloge koju su prihvatili. Nisu znali koliko je ružno našem narodu govoriti da je neophodno da se odvoje od svog naroda u Bosni, nisu možda znali koliko je ponižavajuće biti figura u rukama onih koji ne misle dobro islamu i muslimanima. Danas više ne mogu nigdje otići uzdignute glave, ni u Sarajevo kod braće, nekadašnjih kolega, ni na Kosovo, ni u Tursku, ni u Saudijsku Arabiju. Izdajice niko pored sebe ne želi da vidi, ne voli da za istim stolom hranu sa njima jede, a kamoli da sa njima sarađuje. 

Mr. Hajrudin Balić

(www.islamskazajednica.org)