A+ A A-

Zločinačka izjava o masakru na tuzlanskoj Kapiji

Tuzlanska-kapijaTvrdnja premijera Republika Srpske Milorada Dodika da je 25. maja 1995. na Kapiji podmetnuta eksplozija, a da su žrtve dovezene iz Živinica, gdje se dan ranije navodno dogodila masovna pogibija muslimanskih vojnika u centru za obuku, istovremeno je i zločinačka i glupava, i u toj gluposti potire samu sebe, kaže se u reagiranju Fatmira Alispahića, priređivača i urednika knjige „Ubistvo svitanja" (1996) o masakru na tuzlanskoj Kapiji, na izjavu premijera RS Milorada Dodika kojom negira zločin na tuzlanskoj Kapiji.

U ovoj reakciji se dalje kaže:

„Ako je eksplozija na Kapiji podmetnuta, kako Dodik tvrdi, što bi se onda iz Živinica dovozila mrtva tijela?! Dodik bi morao znati i iz kojeg centra za obuku su na Markale dovožena mrtva tijela sarajevskih civila. Očito je da zločinački um svoje metode pripisuje drugima, a zna se da nisu jednom beogradske kamere bošnjačke civilne žrtve prikazivale kao nedužne Srbe koje je pobila tzv. muslimanska vojska. ...Sve u cilju obmanjivanja srpskog naroda i guranja Srba u besmisleni bratoubilački rat.

Od 71 žrtve masakra na Kapiji, 21 žrtva su bile djevojke do 20 godine života, među kojima najviše djevojčica od 14-15 godina, a bezmalo polovica žrtava je bila ženskog spola, dok je među muškim žrtvama većina bila ispod granice punoljetstva. Prosječna starosna dob 71 žrtve iznosila je ispod 21 godine života, a ubijeno je i dvogodišnje dijete. Dovoljno je pogledati spolnu i starosnu, pa i nacionalnu strukturu žrtava Kapije, pa se uvjeriti u Dodikovu zločinačku izmišljotinu da su žrtve Kapije muslimanski vojnici koji su navodno stradali na obuci u Živinicama. Takođe, činjenica da su oficiri UNPROFOR-a i eksperti za artiljeriju iz Velike Britanije, Malezije, Nigerije i Holandije u zvaničnom izvještaju iz maja 1995. potvrdli da je granata koja je pala na Kapiju ispaljena sa Ozrena, demantira Dodikovu tvrdnju da je pravosudni sistem u Tuzli učestvovao u izmišljanju zločina na Kapiji.

Negacijom zločina na Kapiji, premijer Republike Srpske je negirao i autoritet Vijeća Odjela za ratne zločine Suda BiH koje je 12. juna 2009. osudilo Novaka Đukića, bivšeg komandanta Taktičke grupe Ozren, na 25 godina zatvora zbog odgovornosti za masakr na Kapiji.

Dodikove zločinačke izmišljotine vrijeđaju sve familije stradalih, sve čestite građane, ali bi se konačno morale ticati i državnih organa čija je obaveza da zaštite dignitet presude za ratni zločin, kao jedine satisfakcije žrtvama."