A+ A A-

Lejletul-bedr i zajednički iftar imama u Minhenu

Džemat Fedžr tradicionalno već četiri godine organizuje zajednički iftar Bošnjaka Minhena. Vođeni hadisom Allahovog poslanika, a ko počasti postača u času iftara ima nagradu kao i postač. Članovi ove zajednice su sedamneste noći ovogodišnjeg mubarek mjeseca Ramazana počastili više od dvije stotine Bošnjaka iftarom te time praktično potvrdili ovaj hadis Resulullaha. Džematske prostorije su bile premale da prime sve one koji su željeli da svojim prisustvom ovom iftaru daju podršku ideji međubošnjačkom zajedništvu i jedinstvu koju propagira i nosi džemat Fedžr.

Iftar-Minhen-2009

Nakon iftara i iftarske dove, koju je proučio Siradž ef. Grabus, započet je mevludski program. Program su otvorili članovi hora Fedžr koji su sa nekoliko ilahija i recitacija razgalili duše svim prisutnim. Zatim se skupu obratio Izet ef. Bibić, koji je govorio o hronološkom prikazu bitke na Bedru kao i njenom značaju za cijelo čovječanstvo. U svom nadahnutom predavanju efendija Bibić je spomenuo važnost podrške koje su prije bitke Ensarije dale Muhadžirima.To je, kako je rekao ef Bibić, „jedna poruka svima nama, opomena da moramo davati podršku jedni drugima." Jer tek kad su se Ensarije i Muhadžiri ujedinili došla jeobavijest Poslaniku s.a.w.s od Allaha dž.š, da se ne brine i da će muslimani dobiti bitku. Na kraju, pred teravih-namaz, skupu se obratio predsjednik odbora džemata Fedžr, Halil Zornić, koji se zahvalio prisutnima na dolasku. Isto tako se zahvalio vrijednim rukama sestara iz džemata Fedžr, koje su pripremile hranu za sav taj narod. Nadamo se inšallah, da je sedamnesta noć Ramazana bila Bedr i za Bošnjake iz Minhena.

Iftar-Minhen-2009-3

Džemat Fedzr je, također, bio domaćin ovogodišnjeg službenog iftara imama i predsjednika džematskih odbora sa regije Bayerna. Pored imama iftaru je prisustvovao i muftija Islamske zajednice Bošnjaka Njemačke Mustafa ef. Klanco. Muftija se u razgovoru sa imamima i predsjednicima džemata upoznao s ramazanskim aktivnostima koje se provode u džematima na regiji Bayerna.

Iftar-Minhen-2009-2

Nakon Iftara, koje je uprilučen u turskom restoranu „Kandil" imami su se sa muftijom uputili u džemat Fedžr gdje su zajedno klanjali teravih-namaz. Prije teravih-namaza , Izet ef. Bibić, imam Islamske zajednice džemata Fedžr, je poselamio prisutne goste te izrazio dobrodošlicu muftiji i imamima sa regije Bayerna. Zatim se prepunoj džamiji obratio glavni imam Bahrudin ef. Omeragić. Glavni imam se zahvalio domaćinima na organizaciji ovogodišnjeg zajedničkog iftara imama. Isto tako je poručio džematlijama da čuvaju jedinstvo i slogu, jer ona nema cijenu niti alternativu. Nakon toga se Muftija Klanco obratio džematlijama i u svom veoma nadahnutom predavanju uputio nekoliko savjeta džematlijama kako da očuvaju svoju vjeru i indentitet u ovome društvu.

Muftija je isto tako podvukao da su jedinstvo i sloga kur`anski poziv te da ga niko nema pravo kidati niti rušiti.

Priredio: Adnan Terzić