A+ A A-

Zajednički iftar u haremu džamije u Tuzima

Sinoć je (10.09.2009. godine), praksom ranijih godina, u haremu džamije u Tuzima, u organizaciji Odbora Islamske zajednice Tuzi organizovan zajednički iftar. Organizaciju zajedničkih iftara ovog ramazana je započeo Glavni imam Odbora IZ-e Tuzi, Islam ef. Pepić. Sinošnji iftar, kom je prisustvovalo preko 150 džematlija-postača, donirao je gosp. Ismet Pepić. Gosti pored džematlija, na iftaru su bili muftija Jusuf ef. Đoković, prof. Enis ef. Burdžović i imam glavne džamije u Ulcinju Besim ef. Curović.

Iftar-Tuzi2

Nakon iftara, jacijski i teravih namaz je predvodio Besim ef. Curović. Nakon namaza, džematu se obratio prof. Enis ef. Burdžović. On je džematu prenio srdačne selame ispred Mešihata i kolektiva Medrese, istakavši da se džematski duh neizostavno da osjetiti u Tuzima. „Mi muslimani Crne Gore se ne možemo pohvaliti svojom brojnošću. No, to nas ne treba razočarati. Poslaniku, s.a.v.s., se u trinaest godina mekkanskog perioda odazvalo manje od 150 ljudi. Kasnije, za deset godina medinskog perioda poziva, pobjedonosno se vraćajući u Mekku, Poslanika, s.a.v.s., je pratilo 140 000 muslimana. Ovo nam treba biti motiv da poradimo na svom kvalitetu, koliko god nas ima, naša vrijednost će porasti ako poradimo da doista budemo makar dio onog što je bio naš Poslanik, s.a.v.s. Njega je Allah Uzvišeni nazvao „milošću svim svjetovima". Ako je on bio milost svim svjetovima, mi-njegovi sljedbenici, potrudimo se da budemo milost makar jednom svijetu, tj., svima onima koji nas okružuju, sa kojima dijelimo ovo parče Zemlje na kom živimo," rečeno je između ostalog.
Primjer organizovanje zajedničkih iftara u Tuzima je svijetli primjer sofre kojom odiše duh zajedništva i džematske povezanosti.  

 

(www.monteislam.com)