A+ A A-

Vjeronauka u novoj školskoj godini

zgrada-skolePočetkom septembra počela je nova školska godina, a zajedno sa ostalim nastavnicima u školske učionice ušli su i predavači Islamske vjeronauke.

Prema informacijama iz Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini nastava iz predmeta Islamska vjeronauka izvodi se prema predviđenom planu i programu i nisu zabilježene nikakve poteškoće ili evidentirani problemu u izvođenju nastave. Nastava iz Islamske vjeronauke se odvija u svim osnovnim školama i većini srednjih škola na području Bosne i Hercegovine gdje ima učenika Bošnjaka, s tim da na području manjeg bh. entiteta nastava iz vjeronauke uopće nije zastupljena u nastavnom procesu u srednjim školama kao i na području Distrikta Brčko.

I za ovu školsku godinu El-Kalem, izdavački centar Rijaseta Islamske zajednice je štampao dovoljan broj vjeronaučnih udžbenika, a Vjerskoprosvjetna služba je pripremila novi udžbenik za šesti razred osnovnih škola po devetogodišnjem nastavnom planu i programu i već je štampan i distribuiran na tržište posredstvom El-Kalema.

Također, u sklopu permanentnih aktivnosti na unapređenju kvaliteta vjeronaučne nastave kao i poboljšavanju komunikacije i informiranosti vjeroučitelja, učenika i njihovih roditelja, Vjerskoprosvjetna služba je poduzela značajne aktivnosti na uspostavljanju  podstranice posvećene vjeronauci u okviru Rijasetovog web-portala. U sklopu ove podstranice planirano je postavljanje materijala i sadržaja koji će biti od koristi vjeroučiteljima i učenicima, kao što su nastavni planovi i programi, nastavne pripreme, prigodni  edukativni  sadržaji, te razne vrste drugih aktivnosti.

Više informacija o Islamskoj vjeronauci i sadržajima za učenike, vjeroučitelje i roditelje možete saznati na:  www.rijaset.ba/vjeronauka