A+ A A-

Prvi put Lejletu-l-bedr u Vitini kod Ljubuškog

Povodom obilježavanja Lejletul-Bedra, u džamiji u Vitini je organizirana svečanost uoči ove mubarek noći. Ovaj događaj, koji je označio prekretnicu u historiji islama, vrlo je simtomatičan za sinoćnji događaj u Vitini, gdje se nakon sedamnaest godina prvi put oglasio ezan sa munare i gdje su postači u mjesecu Ramazanu uputili dove Uzvišenom Allahu dž.š.

Vitina-ljjubuski-2009-2

Sinoć su prvi put džematlije Vitine i Ljubuškog namaz obavile u obnovljenoj džamiji Ali-bega Kapetanovića u Vitini. Džamiju je izgradio Ali-beg Kapetanović 1856. godine i bila je u funkciji do 1992. godine. Džamiji su devastirale i minirale  postrojbe  HVO-a  1993. godine.

Ova lijepa džamija je proglašena nacionalnim spomenikom u BiH. Sredstva za obnovu džamije je obezbijedila vlada Njemačke preko svoje ambasade u Sarajevu. Obnova džamije je vršena uz stručni nadzor Komisije za očuvanje spomenika BiH. Noć je počela iftarom kojeg je organizirao Medžlis Ljubuški, zajedno sa svojim domaćinima iz Vitine.

Vitina-ljjubuski-2009-3

Nakon obavljenog iftara klanjao se akšam-namaz. Nakon toga proučen je tevhid i poklonjeni jasini pred duše umrlih i u Ljubuškom i u Vitini. Potom je kljanjana jacija-namaz i teravih-namaz. Na kraju je imam Šemso ef.Germić održao vaz o značaju ove mubarek noći, koja je umila lica vjernika, a koji su prisustvovali u ovom vrlo važnom događaju.

Vitina-ljjubuski-2009

Ova noć će zaista ostati upamćena za sve one koji su joj prisustvovali a i onima koji su je na drugi način doživjeli.

Priredio: Faruk Jakić