A+ A A-

Zajednički iftar u Tutinu

Medžlis islamske zajednice u Tutinu u petak 04.09.2009. godine u restoranu Autotehna priredio je veliki iftar za preko 700 gostiju. Iftar je organizovan pod pokroviteljstvom glavnog muftije Muamera ef. Zukorlića i na njemu su bili prisutni pored džematlija tutinskog medžlisa i predstavnici ostalih sandžačkih medžlisa, kao i muftija preševski Mumin ef. Tahiri sa delegacijom.

Iftar-Tutin-2009

Predsjednik medžlisa Tutin Fahrudin ef. Ćosović poželeo je dobrodošlicu prisutnim gostima i poželeo im da se ugodno osjećaju u Tutinu:

„Želeo bih puno toga da kažem, oduševljen svim ovim kao i predhodne godine, ali fala Allahu da nam je pomogao u ovome mubarek danu da se družimo i da budemo zajedno", rekao je Fahrudin efendija i zamolio Glavnog muftiju da se obrati prisutnima.

„Ovaj skup je slika koja govori za sebe i šalje poruku drugima. Ovo je samo dokaz da ovakav skup može da se desi u ramazanskom mubarek danu u mubarek trenucima isčekivanja iftara jer je to najbalagosloveniji i najljepši trenutak. Posmatrajući ovaj skup želim da naglasim uvjerenje kojim se samo još jednom potvrđuje da su ljudi najveće bogatstvo na ovome svijetu", rekao je između ostalog Glavni muftija i dodao: „Draga braćo mi ne moramo isto misliti, ne moramo se isto oblačiti, ne moramo biti isti jer Allah ljude stvorio različitim, ali nemojte biti robovi ljudima, budite robovi Gospodaru. Nemojte prodati slobodu i obraz, sve ovo drugo će doći. Političke partije su vam kao krave, koja se dobro muze držite je i hranite, koja nema mlijeka mjenjajte je. Samo se maloumna osoba zaljubi u kravu i ne mjenja je i ako ona ne daje ono što je njena svrha. Ali ja sam siguran da upravo zahvaljujući vjeri i ramazanu mi ćemo uspjeti na našem putu. I bez obzira što nas pritišću ovi iz Beograda, nakon ove dvije godine tri put nas više poštuju nego prije. Prije su nas više voljeli ali manje poštovali, a sad nas manje vole ali nas zato više poštuju. Ako birate dali da vas neko voli ili poštuje bolje da vas poštuje, jer poštuje vas što mora a voli vas dobrovoljno. Ako je dobrovoljno može da prestane kad hoće, a da vas poštuje ne može da prestane kad hoće, i onda je bolje ono što traje nego ono što je kratko. Ja želim da vam ovom prilikom ramazan i šerif, ovaj iftar, ovaj susret, ovu snagu, ovo jedinstvo, ovu odlučnost, ovo zajedništvo čestitam. Mubarek olsum".

Iftar-Tutin-2009-2

Nakon iftara okupljeni musafiri su otišli u Centralnu džamiju u Tutinu da klanjaju teraviju. Teraviju je predvodio hafiz Almir Pramenković, a nakon teravija Glavni muftija je održao predavanje prisutnim džematlijama.

(www.islamskazajednica.org)