A+ A A-

"Direktna provokacija'' Izraela

izrael-naseljaOdluku izraelske vlade da podrži izgradnju novih jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji dnevnik Financial Times u ponedjeljak opisuje kao "direktnu provokaciju" jer je donesena samo nekoliko dana po završetku evropske turneje premijera Benjamina Netanaahua na kojoj mu je jasno predočeno da takve aktivnosti moraju biti zamrznute.

Ipak, najneprijatnije je, nastavlja list, predsjedniku Baracku Obami, koji je ušao u Bijelu kuću tvrdeći da ekspanzija jevrejskih naselja mora biti zaustavljena.

List poziva američkog predsjednika da ostane dosljedan u tome stavu jer bi svaki budući izarelsko-palestinski mirovni pregovori bili besmisleni ako bi bili zasnovani na neadekvatnom kompromisu oko jevrejskih naselja.

"Izrael ne može pregovarati o okončanju okupacije dok istovremeno kolonizira palestinsku zemlju. Ako Obama želi da uspije gdje njegovi prethodnici nisu, onda će morati ostati pri svome originalnom stavu o potpunom prestanku izgradnje naselja, i to bez ikakavih izuzetaka", konstatira Financial Times.

(www.MOJportal.ba)