A+ A A-

Ramazanske aktivnosti IZ Bošnjaka Australije

Mesihat_australija-logoU Organizaciji Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka Australije, u svojstvu vaiza eksperta iz BiH tokom ovogodišnjeg ramazana u Australiji boravi uvaženi profesor Tefsira na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu Dr. Almir Fatić. Prvu sedmicu svoje posjete Bošnjacima Australije Dr. Fatić proveo je kao gost bošnjačkog džemata u gradu Brisbane-u. Ugledni musafir iz domovine u Brisbaneu je održao niz značajnih predavanja u Bošnjačkom Islamskom Centru 'Eight Mile Plains' a takođe je sudjelovao i u drugim aktivnostima ove islamske zajednice družeći se s Bošnjacima za vrijeme zajedničkih iftara, tribina i neformalnih razgovora. 

Bosnjački džemat u Brisbaneu na čijem se čelu nalaze imam prof. Sifet ef. Omerović i predsjednik uprave džemata g. Ahmet Eljazović, gradi jedan od najvećih i najljepših islamskih centara u Australiji a po nekim ocjenama vjerovatno i u bošnjačkoj dijaspori općenito. Prelijepa džamija koja je u finalnoj fazi izgradnje a koja je situirana u južnim predgrađima Brisbanea, nalazi se na magistralnom pravcu Brisbane - Gold Coast (Zlatna Obala) gdje većina Australaca ali i veliki broj stranih turista, posebno onih iz bogatih zemalja Perzijskog zaljeva, provode svoje godišnje odmore. Stoga, ovaj dio Australije, pored poznatih globalnih turističkih centara poput Dubaija, Las Vegasa i Majamija (Miami) sve više postaje  jednom od najpopularnijih svjetskih turističkih destinacija. Pored toga, pomenuta džamija takođe ima perspektivu da postane epicentrom islamskih aktivnosti grada Brisbanea i kao i šire regije jugoistočnog Kvinslenda (Queensland). 

Na inicijativu Mešihata bošnjački džemati širom Australije odlučili su da za vrijeme druge džume u toku ramazana organiziraju sergiju koju će donirati kao simboličan znak solidarnosti s Bošnjacima Brisbanea koji su svojim vlastitim snagama, bez pomoći sa strane i  bez bankovnih kredita, uspjeli privesti kraju ovaj povjesni građevinski poduhvat. Ovaj dragulj koji grade Bošnjaci Brisbanea ostaviti će u amanet budućim generacijama Bošnjaka i  drugih muslimana ove regije. 

Nakon posjete Brisbaneu Dr. Fatić je stigao u Sidnej gdje redovno drži predavanja u bošnjačkim džamijama Penshurst i Smithfield gdje teravih namaz naizmjenično obavljaju glavni imam prof. Salih ef. Mujala i prof. Jasmin ef. Bekrić. Dr. Fatić je također boravio u posjeti mesdžidu u Leppingtonu gdje je održao zapaženo predavanje koje je oduševilo sve prisutne džematlije.Ovaj mesdžid djeluje kao zaseban teravijski punkt gdje teravih namaz i ove, kao i prethodnih godina predvodi prof. Osman ef. Balihodžić. Na ovaj način Osman ef. također daje značajan doprinos ukupnim aktivnostima Bošnjačke Islamske zajednice u Sidneju, unatoč svojim svakodnevnim radnim obavezama u svojstvu državnog činovnika u Canterburry Councilu,  jednoj od mnogobrojnih općina Sidneja.

Mesdžid u Leppingtonu nalazi se na zapadnoj periferiji Sidneja i u gruntovnom je vlasništvu Australijske BiH asocijacije, odnosno Bosanskog Kulturnog Centra čiji su članovi izgradili jedan od najvećih kulturno-zabavnih centara u Australiji kojim se koriste Bošnjaci ovoga grada. Posjeta dr. Fatića mesdžidu Leppington dokaz je dobre suradnje između dvije zasebne i autonomne institucije: Islamske zajednice 'Gazi Husrevbeg' u Sidneju koju čine dva džemata: Penshurst i Smithfild i Bosanskog Kulturnog Centra (BKC) odnosno BiH Asocijacije, čiji su članovi naknadno izgradili mesdžid Leppington za duhovne potrebe Bošnjaka koji gravitiraju ovom području a koji se nalazi u istoj avliji gdje se nalazi i sam BK Centar. Ovaj gest također demonstrira mogućnost dobre suradnje Bošnjaka i njihovih organizacija u dijaspori, bez nepotrebne amalgamacije i stapanja jedne u drugu organizaciju na čemu ponekad Bošnjaci insistiraju, posebno ako bi se to pokušalo ostvariti pod nepovoljnim okolnostima i nejasno definiranim ciljevima i jasno rješenom pitanju vlasničkih odnosa (zemlje, objekata, kadrovskom pitanju i sl.)

Islamska zajednica Gazi Husrevbeg u granicama svojih mogućnosti podupire aktivnosti mesdžida Leppington iako pomenuti mesdžid zvanično nije u sastavu ove islamske zajednice. Musafir iz Bosne, Dr. Almir Fatić je u nedjelju, 6. septembra bio gost Bošnjačkog humanitarnog iftara koji Islamska zajednica Gazi Husrevbeg, tradicionalno, svake godine, priređuje u prostorijama Bošnjačkog Kulturnog Centra a čiji prihod će biti doniran u fond za pomoć porodicama šehida u Bosni i Hercegovini. 

 

Služba za štampu Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka Australije